A lengyel néppártiak kizárnák Deutsch Tamást

POLITIKA
2020 december 14., 06:51
photo_camera Fotó: FocusPressAgency/NurPhoto via AFP

Szerdán vitatja meg az Európai Néppárt EP-frakciója, hogy kizárják-e Deutsch Tamást, és lehetséges, hogy már szavazni is fognak erről - írja a Politico hírlevele.

Andrzej Halicki lengyel néppárti képviselő, a Polgári Platform politikusa a lapnak azt mondta, a teljes lengyel delegáció támogatja a kizárást. „A Fidesz a közös Európa és a joguralom ellen van. Megtámadják a vezetőinket Jean-Claude Junckertől Donald Tuskon át Manfred Weberig, elfogadhatatlan összehasonlításokat tesznek”, mondta a 17 tagú lengyel delegáció vezetője.

Deutsch Tamást azért zárnák ki, mert egy interjúban azt mondta: Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetőjének érvelése a jogállamisági mechanizmusról a Gestapo és az ÁVO érvelésére hasonlít.

Halicki szerint „nem lehetünk együtt olyanokkal, akik ellenzik a számunkra alapvetően fontos közös célokat”. A lengyelek azt szeretnék, ha nemcsak vita lenne szerdán, de szavazás is. (A Polgári Platform politikai ellenfele a Fidesz lengyel szövetségesének, a Jog és Igazságosságnak.)

A Politico szerint a Néppárt német delegációja kedden találkozik, hogy megvitassák a kérdést a frakcióülés előtt.

Orbán Viktor múlt héten küldött levelet a Néppártnak, amiben a Fidesz kilépését lengethette be.