Közzétette egy belga miniszter, mennyiért vesz vakcinákat az Unió, a Pfizer tiltakozik

járvány
2020 december 19., 09:06

Rövid ideig volt nyilvános Eva De Bleeker belga költségvétésért felelős miniszter tweetje, amiben felsorolta, darabonként mennyit fizet az Európai Bizottság a különböző, koronavírus elleni vakcinákért. Hiába törölte a posztot, a lista a sajtóban is megjelent:

  • Oxford/AstraZeneca: 1,78 euró
  • Johnson & Johnson: 8,50 dollár (6,93 euró)
  • Sanofi/GSK: 7,56 euró
  • Pfizer/BioNTech: 12 euró
  • CureVac: 10 euró
  • Moderna: 18 dollár (14,68 euró)

A Pfizer tiltakozott, mert a vételárat titoktartási szerződés védi, a miniszter tehát szenzitív adatokat osztott meg a nyilvánossággal. A lista ismeretében a vakcináért sorban álló országok jobb tárgyalási pozícióban találhatják magukat a gyártókkal szemben. Az Európai Bizottság szerint a titoktartási előírások a társadalmi érdeket és a jelenleg zajló tárgyalások érdekeit szolgálják.

photo_camera Eva De Bleeker Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA via AFP

A Guardian idézi a Bernstein Reserach kutatóintézet számításait, ahol úgy vélik, az Európai Bizottság 24 százalékkal kedvezményesebben vásárolt a Pfizertől, mint az Egyesült Államok. Ennek az lehet a magyarázata,hogy az Unió támogatta a vakcinát fejlesztő, németországi BioNTech céget. A Bernstein szerint az Egyesült Államok 4 dollárt (3,26 eurót) fog fizetni az Oxford/AstraZeneca vakcináért, szemben a Bizottság által fizetett 1,78 euróval, ami 45 százalékkal olcsóbb.

Az amerikai Moderna vakcinája viszont 20 százalékkal drágább lez Európában: egy adag 18 dollárba fog kerülni, szemben az amerikai 15 dollárral.