Radioaktív sárral támadhat újra Csernobil

agybaj
2020 december 23., 19:49

Több mint 34 évvel a világtörténelem legnagyobb és leghíresebb atomkatasztrófája után felszínre kerülhetnek a csernobili robbanás emlékei. Szó szerint, ugyanis egy ukrán cég éppen ki akarja azt ásni a Pripjaty folyóból, ami tudósok és civilek szerint is katasztrofális ötlet.

A Pripjaty szó mindenkinek ismerős lehet, aki ismeri valamennyire is Csernobil történetét: így hívják az atomerőmű melletti híres szellemvárost, amit egy éjszaka alatt hagytak el a lakói az 1986-os katasztrófa után. Viszont ez egy folyónak is a neve, ami Ukrajnán és Fehéroroszországon át csordogál, mielőtt belefolyik a Dnyeperbe, amely aztán a Fekete-tengerbe torkollik. 2,5 kilométeren keresztül tekereg a csernobili lezárt zónában, ahol a tudósok szerint a folyó üledékében még elég jelentős mennyiségű sugárzó anyag lehet.

Ez viszont mind a felszínre kerülhet, egy nagyszabású projekt keretében ugyanis ki akarják kotorni a folyót, hogy az jobban hajózhatóvá váljon. Az E40 nevű nemzetközi projekt célja, hogy összekösse a Balti tengert a Fekete-tengerrel, így serkentve a kereskedelmet Lengyelországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában. A kotrást már el is kezdték idén nyáron, többek közt 10 kilométernyire a csernobili atomerőműtől is.

Tudósok szerint pedig félő, hogy ha felkavarják a sugárzó üledéket, azt pedig a folyó belemossa a Dnyeperbe, 8 millió ukrán ivóvizét szennyezhetik vele. Ráadásul a projektet úgy engedélyezte a folyó kotrását 12 millió hrivnyával, vagyis nagyjából 125 millió forinttal finanszírozó ukrán kormány, hogy nem végeztek környezeti hatásvizsgálatot. Ezt pedig biztos, hogy nem csak úgy elfelejtették, mert vagy egy tucat civil szervezet és az EU is felhívta az ukrán kormány figyelmét, hogy ezzel konkrétan nemzetközi jogot sért.

Civil szervezetek és szakértők szerint egyszerűen nem szabadna felzavarni a Pripjaty vizét, a nukleáris kockázatok miatt pedig az egész E40 projektet el kellene felejteni. A 100 ezer köbméter üledék kikotrására kiírt közbeszerzést elnyerő ukrán cég, a Sobi vezetője a Guardian kérdésére azt mondta, hogy vettek mintákat az üledékből, és úgy ítélték meg, hogy a dolgozóik biztonságban vannak, de azért minden dolgozónak van védőfelszerelése egy sugárzást mérő eszköze. A vízből is folyamatosan vesznek mintákat, hogy nem kavartak-e sugárzó anyagokat a folyóba, de eddig minden rendben. A cég viszont nem volt hajlandó megosztani a mérési dokumentumokat, ahogy azt sem volt hajlandó bizonyítani, hogy gondolkodtak a munkások védelméről.