Ilyen karácsonykor a világjárvány közepén keresztülutazni Európát egy pizzával

járvány
2020 december 28., 12:48

Nem mindennapi karácsonyi történetet küldött nekünk Kerekes Péter, aki a 444 kedvéért dokumentálta, hogy hogyan jutott el Olaszországból egy doboz pizzával Svédországba, hogy az unokatestvérével és annak feleségével tölthesse a karácsonyt.

A 25 éves Péter, a jogász, politikatudomány szakos hallgató szeptemberben utazott ki az olaszországi Genovába ERASMUS programmal tanulni, de később Szicíliába, majd Rómába menekült a lezárások elől. A karácsonyt viszont nem szerette volna egyedül az olaszoknál tölteni, de a 10 napos karantént vagy a két negatív tesztet se tudta volna bevállalni azért, hogy hazajöhessen Magyarországra karácsonyozni.

Ezért hát keresett egy olyan országot, ahol nincsenek olyan szigorú koronavírus-szabályok, mint Magyarországon, és így döntötte el, hogy Svédországba utazik, és az ott élő unokatestvérével és annak feleségével tölti majd a karácsonyt.

Karácsonykor utazni a világjárvány közepén, azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, de Péter végigdokumentálta nekünk a kalandos utazását, amit még azzal is megspékelt, hogy úgy döntött, az unokatestvérének és feleségének valami igazán olasz ajándékot visz karácsonyra: pizzát.Hősünk december 23-án lement az utcájukban lévő pizzázóba, és elvitelre rendelt egy pizzát, hogy azt vigye ki Stockholmba.

Péter a pizza készülését is végigfotózta, a pizzakészítők pedig még örültek is a lelkes fiatalembernek:

És íme az elkészült pizza:

Péter igazi kalandja viszont csak ezután kezdődött. A csomagjaival és pizzájával együtt kiutazott a Leonardo Da Vinci Nemzetközi Repülőtérre délután öt órakor. Terve szerint útközben híres olasz épületekkel és a pizzával szeretett volna képeket készíteni, de végül ez elmaradt.

„A becsekkolás simán ment, nagyon jókat mosolyogtak a reptér dolgozói, mikor a csomagellenőrzésnél megpillantották a pizzát a monitoron” - írta nekünk Péter.

A galiba viszont csak ezután kezdődött, ugyanis Pétert félreállították a sorból, mondván, hogy nem rendelkezik negatív PCR-teszttel, ezért később foglalkoznak majd vele, amikor a többi utas más beszállt.

„A végén nem engedtek fel, és nem csak én voltam így, hanem rajtam kívül több mint féltucat ember. A légitársaság spanyol átszállással árulta a repjegyet, a spanyolok azonban PCR-tesztet kértek az új angol vírusvariáns miatt, amiről a társaság csak az utolsó pillanatban tájékoztatott emailben, akkor, mikor már esély sem volt arra, hogy az ember tesztelesse magát” - magyarázta Péter.

Péter beszámolója szerint az utasok dühösek voltak, a légitársaság dolgozói pedig egyáltalán nem kedvesek és segítőkészek, ezért annyira elszabadultak az indulatok, hogy még rendőrt is kellett hívni. Volt olyan olasz nő a kislányával, aki zokogva kérlelte a rendőröket, de ők se tudtak mit tenni, a repülőgép elment.

Hősünk ezért leült a váróba a pizzájával az oldalán, és azon gondolkodott mitévő legyen. Végül úgy döntött, hogy nem hagyja, hogy a koronavírus elrontsa a karácsonyát, valahogy el fog jutni Svédországba.

Az információs pulthoz ment, ahol az ott ülő nő, azt tanácsolta neki, hogy inkább menjen haza, de Péter hajthatatlan volt a tervét illetően, ezért végül a nő segített neki.

„Megnéztük, hogy melyik társaság kér PCR-tesztet, illetve azt is, hogy melyik ország nem ragaszkodik a negatív eredményt igazoló dokumentumhoz. Másnap reggelre találtunk egy olyan járatot, ami mindennek megfelelt, igaz drágán” - írta Péter, de a repülőjegy árát nem szerette volna elárulni.

Nem volt mit tenni, már a tömegközlekedés sem működött, a reptéren kellett töltenie Péternek az éjszakát. Beszámolója szerint hajnalra már az ott dolgozókon kívül csak egy albán férfi maradt a reptéren, aki Albániában látogatta meg a feleségét, onnan tartott öt átszállással New Yorkba, ahol vízvezeték szerelőként dolgozik.

A két újdonsült ismerős vett néhány palack bort, és együtt iszogattak reggelig, miközben a váróban kihelyezett zongorán játszottak.

Természetesen ezt is képekkel dokumentálta nekünk:

Reggel végül Péter felszállt az Amszterdamba tartó gépre, ahol át kellett szállnia egy másikra, hogy Stockholmba jusson. Péter azt írta, hogy a holland légiutaskísérők meglepődtek, amikor meglátták, hogy egy pizzás dobozzal száll fel a fedélzetre, azt mondták, hogy sosem láttak még ilyet, hogy valaki repülőn utaztat pizzát.

Péter szerint az amszterdami reptéren már egyáltalán nem volt akkor járványügyi szigorúság, mint Olaszországban, a tömeg is nagyobb volt, és a közterületeket sem zárták le annyira, mint az olaszoknál.

December 24-én délután háromkor Péter már a Stockholmba tartó repülőn ült a pizzával, egyre közeledve a küldetése végéhez.

A sikeres érkezést is megörökítette, a pizzával együtt természetesen:

Ekkor Péternek azonban még vonatra kellett szállnia, hogy eljusson az unokatestvére lakásához, útközben pedig megdöbbenve tapasztalta, hogy rajta kívül a vonaton senki sem visel maszkot, annyira lazák a svéd járványügyi szabályok.

Péter az érkezése után az unokatestvérével együtt elmentek másik három kinn élő magyarhoz halászlevet enni, és a kaland itt ért véget.

De nyilván mindenkit csak egy kérdés foglalkoztat: megették a pizzát?

Igen, meg, miközben az Igazából szerelmet nézték a tévében.

Péter azt mondja, hogy a pizza elfogyasztása közben kialakult egy kisebb vita arról, hogy jobb-e az ottani friss, ámde svéd pizza az egy napig utaztatott, kihűlt olasz pizzánál.

Amikor Pétert arról kérdeztük, hogy mégis miért csinálta mindezt, azt írta nekünk:

„Azért csináltam, mert nekem is elegem van. Amióta kitört a járvány, az egyetemisták semmi mást nem csinálnak, mint reggel felkelnek odaülnek a géphez, meghallgatják az előadásokat, tanulnak, majd online vizsgáznak. Életemben nem mentem még ekkorát az egyetemen, de ez nem élet. Szóval a kalandot választottam, hogy legyen mit mesélnem” - írta.

Milyen jól tette.