Rendkívüli állapotot hirdettek Tokióban a járvány berobbanása miatt

járvány
2021 január 07., 09:02

Szuga Josihide japán miniszterelnök csötörtökön rendkívüli állapotot hirdetett Tokióban és három környező prefektusban a koronavírusos fertőzöttek számának gyors emelkedése miatt. A redkívüli állapot előreláthatólag péntektől február 7-ig tart.

Az elmúlt két hónapban a koronavírus halálos áldozatainak száma megduplázódott, és átlépte a 3700-at, Tokió kormányzója pedig arra figyelmeztetett, hogy az egészségügyi rendszer súlyos nyomás alá került. Ahogy a New York Times beszámolója is megjegyzi, Szuga sokáig vacakolt a rendkívüli állapot kihirdetésével, mert szerette volna működésben tartani a gazdaságot, de a közvélemény-kutatások egyre inkább azt mutatták, hogy az emberek elégedetlenek a 4 hónapos kormány járványkezelésével. Többen azzal vádolták Szugát és a Liberális Demokrata Pártot, hogy jobban érdeklik őket a vállalati érdekek, mint a társadalom biztonsága.

Szuga Josihide miniszterelnök
photo_camera Szuga Josihide miniszterelnök Fotó: Masanori Genko/The Yomiuri Shimbun via AFP

Ugyanakkor a rendkívüli állapot viszonylag kevés jogi kötelezettséggel jár, a hatóságok leginkább csak ajánlhatják, hogy az éttermek zárjanak be 8-kor, az emberek pedig inkább dolgozzanak otthonról. Eközben az iskolák, a múzeumok, a mozik, konditermek és üzletek nyitva maradnak.

Ezért a miniszterelnök azt mondta, a kormány gondolkodik egy olyan törvényen, ami megengedné a helyi hatóságoknak, hogy büntetéseket szabjanak ki azokra az üzletekre, amelyek nem tartják be az előírásokat. Az állam pedig kompenzálná a korábban bezáró üzleteket a kieső forgalom miatt.

Japánban eddig alacsonyabb volt a fertőzöttek száma( 252 ezer), mint a nyugai országokban, és a koronavírus májusi megjelenése után főleg a kontaktkutatásra és az általános maszkviselére helyezték a hangsúlyt, miközben a gazdaság viszonylag zavartalanul működhetett tovább. Azonban az új fertőzöttek száma december végén rekordokat kezdett dönteni, ami miatt változtatni kell a korábbi stratégián. (Reuterts/New York Times)