Nem árulta el a kormány, hogy akarja-e kompenzálni az önkormányzatokat az elvett adóbevételek miatt

Hiába próbálták kipuhatolózni az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén az önkormányzatok vezetői, hogy hogyan és mikor kompenzálná kieső bevételeiket a kormány, amely Parragh László iparkamarai elnök tanácsát megfogadva készségesen elengedte annak az iparűzési adónak a felét, amelyből az államnak nincsenek is bevételei, mert azok az önkormányzatokhoz folynak be.

Ennek a döntésnek igen kevés jelentősége van a gazdasági szereplőkre nézve. A hipa egy, a nettó árbevételre kivetett, nagyon kis kulcsú adó. Az önkormányzatoknak viszont a legfontosabb bevételi forrása volt, mert sok gazdasági szereplő kevéske befizetése összeadva már jelentős bevétel, amiből a múködésüket tudták fedezni.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerint az adó felének elengedése ráadásul aligha segít azokon a vállalkozásokon, amiket a járvány súlyt, mert azoknak eleve csökkentek az árbevételeik. Így valójában azoknak a vállalkozásoknak nyújtanak így elenyésző támogatást, amelyeknek nem, vagy elenyésző bevételkiesése volt.

Az önkormányzatok vezetői a tanácskoázson hiába érdeklődtek, hogy a kormány milyen alapon osztott ki 1,38 milliárd forint kompenzációt kizárólag fideszes vezetésű önkormányzatoknak. Azt, hogy kompenzáció automatikusan miért csak a 25 ezer lakos alatti településeknek jár, Berczik Ábel államtitkár azt tudta mondani, hogy mert a nagyobb lélekszámú települések ipari kapacitása nagyobb. Ez ugyan logikusnak tűnő összefüggés, csak nem igaz. Az iparűzési adót ugyanis a cégek a székhelyük szerinti településen fizetik meg, és a székhelyüket igen gyakran teszik olyan településre, ahol kisebb a helyi iparűzési adó mértéke - függetlenül attól, hogy ott amúgy létezik-e ipari kapacitás.

Karácsony Gergely főpolgármester amúgy igen drámai képet festett a főváros helyzetéről. Azt mondta, nem tudják garantálni, hogy működőképesek maradnak a közszolgáltatások, bár idén erre még talán elégségesek az önkormányzat pénzügyi tartalékai. (Via Mérce)