Csődöt jelentett az amerikai fegyverszövetség, Texasba menekülne a New York-i ügyészség elől

Pénteken csődöt jelentett, és New Yorkból Texasba tenné át székhelyét az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA). Azért döntöttek így, mert New York főügyésze, Letitia James augusztusban perkeresetet nyújtott be a szervezet elnöke és csúcsvezetői ellen, dollármilliók eltulajdonításával vádolva őket. Egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta.

A csőddel elkerülnék a felelősségre vonást, vagy ahogy az NRA fogalmazott, megszabadulnának a New Yorkban tapasztalt, „korrupt politikai és szabályozási környezettől”. Wayne LaPierre, a szervezet vezetője szerint ezzel szemben Texasban értékelik az NRA munkáját.

A New York-i vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok. Mind „több állami és szövetségi törvényt sértettek meg”, és nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes pénzeket juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben 64 millió dollárt loptak el a szervezettől. 

A két Donald Trump és az NRA vezetői Dallasban, 2018-ban. Wayne LaPierre a kép jobb szélén.Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Letitia James szerint az NRA új húzása azt jelenti, hogy most már nem csak morálisan, de pénzügyileg is csődöt mondtak, és nem fogja hagyni, hogy ilyen módszerekkel meneküljenek.

A Reuters szerint a csőd következtében felfüggeszthetik a New York-i eljárást, az NRA pedig elkerülheti a feloszlatást, ha már nem Now Yorkban bejegyzett nonprofit szervezetként fog szerepelni a nylvántartásban. Augusztusban, a per indításakor Trump elnök is azt mondta, hogy az NRA-nek Texasba kellene költöznie.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.