Csődöt jelentett az amerikai fegyverszövetség, Texasba menekülne a New York-i ügyészség elől

külföld
2021 január 16., 08:05

Pénteken csődöt jelentett, és New Yorkból Texasba tenné át székhelyét az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA). Azért döntöttek így, mert New York főügyésze, Letitia James augusztusban perkeresetet nyújtott be a szervezet elnöke és csúcsvezetői ellen, dollármilliók eltulajdonításával vádolva őket. Egyúttal az NRA feloszlatását is javasolta.

A csőddel elkerülnék a felelősségre vonást, vagy ahogy az NRA fogalmazott, megszabadulnának a New Yorkban tapasztalt, „korrupt politikai és szabályozási környezettől”. Wayne LaPierre, a szervezet vezetője szerint ezzel szemben Texasban értékelik az NRA munkáját.

A New York-i vádiratban LaPierre mellett a szervezet három másik vezetője szerepel: Josh Powell volt elnökhelyettes, John Frazer, a szervezet főtanácsnoka és Woody Phillips, a volt kincstárnok. Mind „több állami és szövetségi törvényt sértettek meg”, és nemcsak önmaguknak, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és szövetségeseiknek is tekintélyes pénzeket juttattak. A vádirat szerint az elmúlt három évben 64 millió dollárt loptak el a szervezettől.

A két Donald Trump és az NRA vezetői Dallasban
photo_camera A két Donald Trump és az NRA vezetői Dallasban, 2018-ban. Wayne LaPierre a kép jobb szélén. Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Letitia James szerint az NRA új húzása azt jelenti, hogy most már nem csak morálisan, de pénzügyileg is csődöt mondtak, és nem fogja hagyni, hogy ilyen módszerekkel meneküljenek.

A Reuters szerint a csőd következtében felfüggeszthetik a New York-i eljárást, az NRA pedig elkerülheti a feloszlatást, ha már nem Now Yorkban bejegyzett nonprofit szervezetként fog szerepelni a nylvántartásban. Augusztusban, a per indításakor Trump elnök is azt mondta, hogy az NRA-nek Texasba kellene költöznie.