Katasztrofális erkölcsi kudarc fenyegeti a világot a WHO igazgatója szerint

járvány
2021 január 19., 04:33

Súlyos következményektől és katasztrofális erkölcsi kudarctól tart az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus, amit az okozhat, hogy jelen állás szerint egyenlőtlenül történik majd a vakcinák elosztása a világ országai között.

Tedros szerint egyszerűen nem igazságos, hogy a gazdagabb országokban élő fiatal, egészséges emberek előbb kapnak oltást, mint a szegényebb országokban élő veszélyeztetett emberek. A WHO vezetője a BBC beszámolója szerint beszélt arról is, hogy a 49 leggazdagabb ország már eddig is 39 millió vakcinát kapott, míg van olyan szegény ország, ahova mindössze 25 dózis érkezett meg.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
photo_camera Tedros Adhanom Ghebreyesus Fotó: CHRISTOPHER BLACK/AFP

Tedros hétfőn a WHO igazgatósága előtt beszélt, és itt mondta el, hogy világosan ki kell mondani, egy katasztrofális erkölcsi kudarc felé halad a világ, és ennek árát a legszegényebb országokban élő emberek életével és életkörülményeinek romlásával fogják majd megfizetni. A vakcinák igazságtalan eloszlása miatt ugyanis el fog húzódni a járvány, a szegényebb országokban tovább kell majd fenntartani a korlátozásokat, és ennek további emberi, illetve gazdasági szenvedés lesz a következménye.

A WHO igazgatója ezért arra kéri az országokat, hogy köteleződjenek el a Covax névre keresztelt globális vakcinaelosztó program mellett, amely februárban fog majd elindulni. Tedros abban bízik, hogy április 7-én, az egészségügyi világnapon már a Föld összes országában megkezdődnek majd a tömeges oltások. A Covax-ba eddig a WHO több mint 180 tagállama szállt be. A kezdeményezés célja, hogy régiónként összefogjanak országokat, melyek így aztán közösen jobb alkupozícióban tudnak majd tárgyalni a gyógyszergyártókkal. A világon 92 ország van, melyek vakcináit donorprogramok révén fogják majd megvásárolni. Számukra a WHO kétmilliárd vakcinát kötött le összesen öt gyártótól, de megvan a lehetőség további egymilliárd vakcina beszerzésére.

Decemberben a People's Vaccine Alliance nevű szervezet indított kampányt, hogy felhívja a figyelmet arra, ahogy a leggazdagabb országok sokkal több vakcinát kötnek le, mint amennyire szükségük van, és így a szegény országoknak nem marad semmi. Számításaik szerint a legszegényebb 70 országban csak minden tizedik embert tudnak majd beoltani jelen állás szerint, miközben Kanada annyi vakcinát rendelt, amivel ötször be lehetne oltatni a teljes lakosságot. Kanada nemzetközi fejlesztésért felelős minisztere, Karina Gould akkor cáfolta, hogy országa felhalmozna a vakcinákból, mert mint fogalmazott, a feleslegről szóló minden felvetés egyelőre csak feltételezés, hiszen a gyártók egyelőre nem szállították le a kívánt mennyiséget. Kanada emellett pedig 485 millió kanadai dollárnyi támogatással segíti a nemzetközi közösséget, hogy a fejlődő országokba is jusson vakcina.