Amerika összeborul a WHO-val, csatlakozik a vakcinasegély-programhoz, és megszabadul egy abortuszellenes korlátozástól

külföld
2021 január 21., 12:15

Fontos változásokat jelentett be az Egyesült Államok globális egészségpolitikájában Anthony Fauci, a kormány vezető egészségügyi tanácsadója csütörtökön, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) plénuma előtt elmondott csütörtöki beszédében.

Ezek szerint a Biden-elnökség első dolga lesz egy nyíltan abortuszellenes rendelkezés visszavonása, amely megfosztja minden amerikai kormányzati támogatástól azokat a külföldön tevékenykedő egészségügyi civil szervezeteket, amelyek nem hajlandók vállalni, hogy nem végeznek abortuszt, vagy nem segítenek művi terhességmegszakításhoz senkit sem.

A szabályozást még Ronald Reagan vezette be 1984-ben, és „Mexico City Policy” néven híresült el. Azóta már-már hagyománnyá vált, hogy a hivatalba lépő demokrata elnökök visszavonják, az őket követő republikánus elnökök pedig újra előveszik a korlátozást.

Trump is így tett, Fauci viszont most azt közölte, Biden a korlátozás újbóli eltörlésével szeretné megerősíteni, mennyire elkötelezett a nemek közötti egyenlőség és a nőjogok előremozdítása iránt a globális színtéren.

Fauci másik fontos bejelentése volt, hogy az Egyesült Államok visszavonja a kilépési szándékát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Ezt még Trump elnök kezdeményezte májusban, túlságosan „Kína-központúnak” nevezve a nemzetközi szervezetet, ami szerinte eddig túlzott mértékű támogatást kapott az Egyesült Államoktól.

„Megtiszteltetés, hogy bejelenthetem, hogy a WHO tagjai maradunk” - mondta Fauci, szívélyesen „kedves barátomnak” nevezve Tedrosz Adhanom Gebrejuszuszt, a WHO igazgatóját. Aki viszonzásul „Tony bátyámnak” hívta Faucit.

A harmadik hír, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik a Covax-hoz, ahhoz a globális vakcinasegély-programhoz, ami fejlődő országoknak segít védőoltásokhoz jutni a koronavírus ellen közvetlen vakcinaadományokkal vagy az oltóanyagvásárlás segítésével.

A kezdeményezés konkrét célja, hogy még ebben az évben kétmilliárd oltáshoz elég vakcinát biztosítson a rászoruló országoknak. Az első adagokat a következő hónapban kezdik kiszállítani a programhoz csatlakozó államokba, az első évi előirányzat ezek lakosságának 20 százalékának beoltására lesz elég. (via Guardian)