Életbe lépett az atomfegyvereket tiltó egyezmény, amit pont az atomfegyverrel rendelkező országok nem írtak alá

Több 444 videó?
Szeretném

Pénteken lép életbe az atomfegyverek gyártását és birtoklását tiltó egyezmény, amit 51 ország írt alá. A dolognak leginkább szimbolikus jelentősége van, mert olyan államok álltak be mögé, amelyek nem rendelkeznek atomfegyverrel, és nem is dolgoznak rajta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az egyezmény figyelmen kívül hagyja a globális biztonságpolitika realitásait: veszélyes lenne úgy feladni valamit, hogy nem lehetünk biztosak benne, mások is ehhez tartják magukat. „Nem biztonságosabb az a világ, amelyben a NATO-tagállamoknak nincs atomfegyverük, Oroszországnak, Kínának és Észak-Koreának viszont igen.”

Az ENSZ által 2016-ban kezdeményezett megállapodást 123 ország támogatta, és 38-an szavaztak ellene, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Izrael. Kína, India és Pakisztán tartózkodott.

Egy atombomba, amit az Egyesült Államok hadserege dobott Nagaszakira 1945-ben.Fotó: -/AFP

Az egyezmény aláírói közt találjuk Nigériát, Malajziát, Írországot, Máltát, Thaiföldöt, Mexikót, Dél-Afrikát, Bangladest, Új-Zélandot, Vietnamot és a Vatikánt. Ősszel az Egyesült Államok igyekezett meggyőzni az államokat, hogy vonják vissza aláírásukat, sikertelenül. A megállapodás életbe lépéséhez 50 országra volt szükség, amit Honduras csatlakozásával tudtak elérni.