Vizsgálóbizottságok létrehozását kezdeményezi az ellenzék

politika
2021 január 25., 09:39

A gazdasági válságot, a járvány elleni védekezést és a vakcinabeszerzéseket ellenőrző vizsgálóbizottságok létrehozását sürgeti a demokrata ellenzéki szövetség.

Közleményük szerint erre azért van szükség, mert úgy gondolják, „a vizsgálóbizottságok munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amellyel több ember életét és megélhetését lehet megmenteni”. Hozzátették, hogy ez „pártállástól függetlenül valamennyiünk közös célja kell, hogy legyen”, ezért elvárják „a kormánypárti képviselők támogatását a három parlamenti vizsgálóbizottság felállításához”.

Az okok közt írják még azt is, hogy „a Fidesz a vírus tavaly tavaszi megjelenése óta rengeteg olyan hibás – az egészségügyet és a gazdaságot érintő – döntést hozott, amelyeknek a mai napig súlyos következményei vannak”. Szerintük „Magyarországon a kormány többszörösen cserben hagyta a magyar vállalkozásokat és a magyar munkavállalókat”, illetve jelezték azt is, hogy „tömegek nem jutnak hozzá a megfelelő támogatásokhoz és egészségügyi ellátásokhoz, miközben a Fidesz sokkal több pénzt juttat állami propagandára, konzultációs levelekre, plakátkampányra, baráti cégek támogatására, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére”.

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy „az Orbán-kormány továbbá bizonytalanságban is tartja a lakosságot azzal, hogy a részletes oltási terv helyett csak egy elnagyolt prioritási listának nevezhető kivonatot hozott nyilvánosságra, amelynek alapján az emberek továbbra sem tudhatják, hogy a koronavírus elleni oltást mikor és milyen módon kaphatják meg”.

A kínai vakcina beszerzéséről pedig azt írják, hogy arról „úgy döntött a kormány, hogy annak fejlesztője nem is kezdeményezte az oltóanyag engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél”.

A Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményüket azzal zárják, „mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az ország felkészültebb legyen mind a koronavírus-járvány és a gazdasági válság, mind a jövőbeli hasonló járványok kezelésére”.