Az AstraZeneca szerint nem igaz, hogy vakcinája ne működne az időseknél

járvány
2021 január 26., 04:29

„Teljesen hamisak azok a hírek, melyek szerint az AstraZeneca/Oxford vakcina csak nyolc százalékban hatékony a 65 év felettiek körében” - közölte az AstraZeneca a Deutsche Wellével, reagálva két német lap, a Handelsblatt és a Bild hétfői cikkeire.

Ezekben meg nem nevezett, német kormányzati forrásokra hivatkozva arról írtak, hogy az oltóanyag alacsony hatékonysággal védi meg az időseket a koronavírustól. A Bild 10 százalék alatti, a Handelsblatt pedig nyolc százalékos hatékonyságról számolt be. Hozzátették, hogy a német kormány várakozásai szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem is fogja engedélyezni a 65 év felettiek oltását ezzel a vakcinával. Ha így lenne, az keresztbehúzná a németországi számításokat, hiszen viszonylag könnyen szállítható és tárolható oltóanyagról van szó, amit a nehezen mozgó emberekhez akarnak eljuttatni.

Az AstraZeneca válaszában a brit gyógyszerhatóság és egy szintén brit, független szakértői bizottság állásfoglalásait idézte, amelyek támogatták a vakcina használatát idősek körében. A vállalat szóvivője szerint a novemberben, a Lancet folyóiratban publikált klinikai vizsgálatok azt mutatják, a vakcina második dózisának hatására minden idősebb tesztalany szervezete megtermelte a szükséges antitesteket.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A várakozások szerint az EMA január 29-én engedélyezi a vakcinát, ezután kerülhet forgalomba az Európai Unióban. De már egy héttel korábban, múlt pénteken kiderült, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkentik az első negyedévre tervezett uniós szállítmányokat. A gyártó és az Európai Bizottság képviselői hétfőn egyeztettek, ami Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos szerint nem volt kielégítő.

Azt írta, nem kaptak világos magyarázatot a csúszásra, és részletes szállítási tervet kértek az AstraZenecától, amiből pontosan kiderül, melyik tagállamba, mikor, mennyi vakcinát küldenek. Szerdán folytatják a tárgyalásokat.

link Forrás