Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

Müller Cecília az oltásról: 1600 idősotthonból és még 300 bentlakásos intézményből eddig 80-ba jutottak el

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, lassan szeretnének az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltásának a végére érni, ezért azt kéri, hogy aki még nem jelentkezett a védőoltásáért, az tegye meg. Akit most valamilyen ok miatt nem tudtak beoltani, azoknak a jövőben is biztosítani fogják a lehetőséget – mondta.

Müller beszélt arról is, hogy folytatódik a szociális intézményekben élők oltása: 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon, és eddig 80 ilyen típusú ellátóhelyre jutottak el.

A héten érkezett vakcinaszállítmányokból az ott lakók és dolgozók oltását szeretnék elkezdeni, 4 intézményben már a 2. dózis beadására fog sor kerülni – mondta.

Müller elmondta, hogy az oltási terv következő állomása az idősek beoltása lesz, mivel ők a fertőzés szempontjából a magas kockázatúak közé tartoznak életkoruk és krónikus betegségeik miatt.

Müller Cecília elmondta, eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinamennyiséget kapott Magyarország az öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból. (A 165 ezren felül tegnap valójában már megérkezett újabb 11 115 adag vakcina, ma jön további 25 155 darab a Pfizertől.)

Eddig 149 676 ember kapott oltást, közülük 12 639-nek már a második dózist is beadták. 

A héten a Pfizertől összesen érkező, 36 270 ember oltására elég vakcina mellett vasárnap várható Moderna készítményéből további 9000 ember oltására elegendő vakcina.

Az országos tisztfőorvos elmondta azt is, hogy Magyarországon a járványügyi adatok az utóbbi 2 hétben kedvezően alakultak, de a fenyegetettség még nem múlt el. A pandémia még mindig zajlik a világban, mivel a védőoltások beadása lassan halad.

A kormány arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot beszerezzen, mert egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások elkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani – mondta Müller, aki szerint az eddig beoltottak száma rendkívül alacsony ahhoz, hogy bármilyen óvintézkedésen enyhíteni lehessen.

Bedros J. Róbert, az országos korházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Magyarországon a járvány kezdete óta 12 113-an haltak bele a fertőzés szövődményébe, és az elhunytak 4 százalékánál semmilyen kimutatható alapbetegséget nem találtak.

Müller azt mondta, a különböző vírusmutánsok bizonytalanná teszik a járványhelyzetet, beszámolók szerint a vírus angol mutációjára hatékonyak a védőoltások, de a brazil és az afrikai variánsról ilyen adatok nem állnak rendelkezésre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma minden mintán vizsgálja a vírus örökítőanyagának (RNS) sorrendjét is, hiszen ez mutatja a vírus változását, ezek a vizsgálatok fontosak járványügyi, vakcinafejlesztési és kutatási szempontból is – mondta.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a szennyvízekből vett minták alapján stagnál vagy csökken a kimutatható vírusszám: csökkenést figyeltek meg Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán. (MTI)