Kína nyíltan háborúval fenyegeti Tajvant

külföld
2021 január 29., 05:28

A szokottnál is erőteljesebb közleményt tett közzé Peking Tajvan jövőjével kapcsolatban: mint írták, bármilyen kísérlet, ami Tajvan függetlenedésére irányul, háborút jelent, írja a BBC.

A nyílt fenyegetés mellé az elmúlt napokban Peking meg is növelte a katonai jelenlétét a sziget körül, elég világos válaszként arra, hogy az utóbbi időben erősödött a diplomáciai kapcsolat Tajvan és az Egyesült Államok között. Ez pedig az új amerikai kormánnyal minden jel szerint csak tovább fog erősödni: Washington a héten ismét közölte, hogy továbbra is támogatják Tajvan védelmi képességeinek fenntartását.

photo_camera Tajvani hadsereg tagjai Fotó: Walid Berrazeg/Hans Lucas via AFP

Peking saját tartományaként tekint a szigetre, míg Tajvan független államként magára. Kína hatalmas nyomást helyez a nemzetközi közösségre is, hogy senki ne ismerje el Tajvan független státuszát.

A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Vu Csien csütörtökön arról beszélt, hogy Peking nagyon komolyan üzeni a tajvani függetlenségi erőknek: akik a tűzzel játszanak, meg fogják égetni magukat, és a tajvani függetlenség háborút jelent. Vu kiállt a közelmúlt katonai tevékenységei mellett is, ezek szerinte szükséges lépések voltak, melyekkel a kialakult biztonsági helyzetet kezelték a régióban.

Washington is reagált a közleményre: a Pentagon szóvivője, John Kirby sajnálatosnak nevezve a kínaiak szavait, melyek szerinte nem arányosak ahhoz képest, hogy az Egyesült Államok csak az USA és Tajvan viszonyát tisztázó 1979-es törvényben vállalt kötelességeiknek tett eleget. Mint Kirby elmondta, a Pentagonban nem látják, hogy a Tajvannal kapcsolatos feszültségek miért kéne, hogy konfrontációhoz vezessenek.

Elemzések szerint hiába az új elnök, nem várható éles fordulat az USA Kína-politikájában, és Washington számos ügy, azaz a kereskedelmi viták, az ujgurok helyzete és Hongkong mellett Tajvan ügyében is nyomást kíván majd gyakorolni Pekingre.