A kormány megszüntetné a műemléki lakások eladási tilalmát a Várban

Budapest
2021 február 04., 09:34

A Népszava értesülései szerint feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány.

A budai Várnegyed önkormányzati bérlakásainak a rendszerváltás óta különleges a szabályozása. Bár ekkor rengeteg önkormányzati lakást lehetett megvásárolni, a Várban sok műemléképület található, amiket csak a hatóság engedélyével lehet eladni.

Egy 1994-es határozat értelmében pedig a Várnegyed lakásai az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részei – ezt V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester mondta a Népszavának. Mivel a döntés 1422 lakásból 1098-at érintett, az ún. örökbérlet intézményével próbálták javítani a helyzetet a kerület korábbi vezetői, ennek köszönhető, hogy sokan nagyon alacsony áron bérlik itt a lakásokat.

V. Naszályi Márta választási ígérete volt, hogy minél több bérlő számára lehetővé teszik, hogy megvehessék bérleményüket. Azonban amint kiszivárogtak részletek a készülő, új lakásrendeletről, a bérlők felháborodtak. Főleg a lakbéremelést nehezményezik, illetve azt, hogy az örökbérletű lakók többsége a szociálisból átkerülne a költségelvű kategóriába.

„A lakbérek felülvizsgálatát törvény írja elő, amelynek értelmében a költségelvű lakbér mértékét úgy kell megállapítani, hogy a bérbeadó ráfordításai megtérüljenek. Ez az elmúlt években elmaradt, amelynek következményeként a bérlakások fenntartása évi 500 milliós veszteséget jelentett a kerületnek, amit így a kerület közösségének kellett kifizetnie. Az új lakbéreket a ráfordítások alapján kalkulálták ki” – mondta V. Naszályi Márta a Népszavának.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem lát okot arra, hogy továbbra is tiltsák a budavári lakások privatizációját. A lap kérdésére azt mondta, hogy helyes és sikeres programnak tekintik a rendszerváltás utáni lakásprivatizációt. „A Miniszterelnökséget vezető miniszter véleménye szerint nincs ok a Várban található ingatlanok esetében a különbségtételre”.

V. Naszályi Márta levélben kereste meg a tárcavezetőt, egyeztetést kérve az ügyben, de egyelőre nem kapott választ. A polgármester nem igazán látja, miként lehetne felülírni az 1994-es határozatot, de ha ez mégis megtörténik, akkor sem tartja valószínűnek, hogy a kerület valamennyi „örökbérletű” lakását értékesítsék, mindenképpen mérlegelni fognak. A tömeges privatizáció ugyanis nagy arányú lakosságcserét, befektetői körök általi felvásárlást eredményezhetne a budai Várban, amit nem tart kívánatosnak.