Hollandiában átmenetileg leállítanák a külföldről történő örökbefogadásokat

külföld
2021 február 05., 11:45

Hollandiában egy különleges vizsgálóbizottság arra kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal állítsa le a külföldről történő örökbefogadásokat, miután egy vizsgálat komoly visszaéléseket tárt fel a folyamatok során - írták pénteken a helyi lapok.

Sander Dekker
photo_camera Sander Dekker Fotó: Sem van der Wal/ANP via AFP

A különbizottságot Sander Dekker jogvédelemért felelős miniszter bízta meg 2019 tavaszán, hogy vizsgálja ki a holland kormány felelősségét a nemzetközi örökbefogadási folyamatokban 1967 és 1998 között. A testület elsősorban bangladesi, brazil, kolumbiai, indonéz és Srí Lanka-i gyermekek örökbefogadását tanulmányozta, és a korrupció, dokumentumhamisítás, gyermekkereskedelem, továbbá gyermekrablás több esetére derített fényt.

A bizottság vezetője, Tjibbe Joustra hangsúlyozta: a jelenlegi örökbefogadási rendszert még mindig rendszerszintű, "szerkezeti problémák" terhelik, és amíg ezeket nem oldják meg, a kormánynak fel kell függesztenie az örökbefogadások engedélyezését.
Sajtóinformációk szerint a szakbizottság jelentésében - amelyet hétfőn nyilvánosságra hoznak - azt is javasolja a holland kormánynak, hogy ismerje be saját politikai felelősségét is a szülőkkel és gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban, és létesítsen külföldön segélyvonalakat, ahol a szülők bejelenthetik a jogtalanságokat. (MTI)