Decemberben majdnem minden hatodik munkavállaló otthonról dolgozott

gazdaság
2021 február 08., 09:06

A júliusi és szeptemberi adatokhoz képest az év végére jelentősen nőtt a távmunkában dolgozók aránya Magyarországon. A GKI Zrt. 1000 fős, reprezentatív felmérése szerint decemberben a munkavállalók 16 százaléka dolgozott ilyen formában.

Jelentősen nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya is: a júliusi 1 és a szeptemberi 3 százalékról 9-re. Ennek az lehet a magyarázata, hogy sok vendéglátóhelyen, kereskedelmi szálláshelyen nincs szükség teljes állású személyzetre, írja a GKI közleménye. Csökkent a teljes állású, munkahelyükre bejárók aránya, a júliusi 89, illetve a szeptemberi 94 százalékról 70 százalékra.

Otthon dolgozó nő 2020 novemberében
photo_camera Illusztráció: Patricia Huchot-Boissier/Hans Lucas via AFP

A Központi Statisztikai Hivatal szerint októberben 72,3 ezerrel kevesebb foglalkoztatott volt az országban, mint egy évvel korábban. AZ öt főnél nagyobb vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és nagyobb nonprofit szervezeteknél 71,6 ezres visszaesést mértek. Vagyis olyan, mintha az öt főnél kisebb vállalkozásoknál nem is lett volna leépítés, ami a GKI szerint valószínűtlen. Becslésük szerint ebben a szektorban 50 ezres lehetett a csökkenés, vagyis összesen legalább 120 ezres.

A járvány első hulláma idején, április-májusban is több mint 16 százalék volt a távmunkában dolgozók aránya, a gazdasági válságot pedig leginkább a fiatalok és a kisvállalkozók szenvedik meg.