Koronavírus-számok Magyarországon 03.01.
Elhunytak + 84 Σ 15 058
Kórházban + 197 Σ 5 679
Fertőzöttek + 4 326 Σ 432 925
Tesztek + 20 230 Σ 3 680 572
Oltottak + 7 565 Σ 685 247

Szijjártó: Törökország örülne, ha Magyarország segítene a vakcinájuk tesztelésében

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Törökország a járványhelyzettől függően örömmel fogadná a saját fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinája tesztelésének harmadik, klinikai fázisában Magyarország szakmai és tudományos együttműködését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarában a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélése után.

Szijjártó Péter az MTI-nek arról beszélt, hogy Ankara kezdeményezése fontos lehetőséget kínál a magyar szakembereknek ahhoz, hogy megvizsgálják, alkalmazható-e az oltóanyag a Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni védőoltások mellett.

Törökországban 16 oltóanyag fejlesztése zajlik, ezek közül a legelőrehaladottabb állapotban lévő tesztelése hamarosan a második klinikai fázisba ér, 3-4 hónap múlva pedig a harmadik fázis is megkezdődhet – mondta Szijjártó.

Szerinte egyelőre nincs szakmai konszenzus arról, hogy a beadott oltások milyen hosszan jelentenek védettséget, így a következő esztendőkben folyamatosan a megfelelő mennyiségben és minőségben kell rendelkezésre állnia hatásos és biztonságos oltóanyagnak, valamint minden együttműködési lehetőséget meg kell vizsgálni.

Törökország azon túl, hogy orosz oltóanyag gyártására készül, több 10 millió kínai oltóanyagot vásárolt – mondta Szijjártó, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy a korábban Nyugaton lesajnált orosz vagy kínai oltóanyagok kapcsán ma már Nyugat-Európában is egyre inkább támogató, de legalábbis várakozó álláspontot foglalnak el.

Szijjártó azt mondta, egyetértettek a török egészségügyi miniszterrel abban, hogy a világjárvány egészségügyi megoldását csak az oltóanyag jelenti.

Szijjártó Péter találkozója Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel (j) az Ipari és Technológiai Minisztériumban, Ankarában 2021. február 8-án.Fotó: KKM/MTI/MTVA

A külgazdasági és külügyminiszter előtte Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszterrel és Mustafa Varank ipari és technológiai miniszterrel is beszélgetett. (via MTI)