Kiengedték a szaúdi börtönből Ludzsain al-Hatlúl nőjogi aktivistát

külföld
2021 február 11., 16:58

Nemzetközi emberijogi szervezetek, több állam és a család közös kampányának nyomására majdnem három év börtön után a szaúdi hatóságok próbára bocsátották Ludzsain al-Hatlúl aktivistát.

link Forrás

Al-Hatlúl a szaúdi nőkre rótt férfigyámság ellen kampányolt, illetve amellett, hogy a nők autót vezethessenek az országban. A most 31 éves aktivistát 2018 májusában vették őrizetbe több társával együtt, majd decemberben ítélték közel hat év börtönbüntetésre. Azzal vádolták, hogy meg akarta változtatni a szaúdi politikai rendszert és ártani akart a nemzeti egységnek. A vádakat az ENSZ szakértői koholtnak nevezték.

Emberi jogi szervezetek és a családtagok korábban azt állították, hogy al-Hatlúlt megkínozták a kihallgatások alatt, többek közt elektrosokkal, botozással, és szexuálisan is zaklatták. A szaúdi hatóságok tagadták a vádakat, a fellebbviteli bíróság pedig bizonyítékok hiányára hivatkozva elutasította a keresetet.

Az üggyel kapcsolatban a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden azt várja Rijádtól, javítsanak az emberi jogi hozzáállásukon, többek közt azzal, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat. Diplomaták szerint a lépést részben a Bidennel várható súrlódások csökkentése érdekében rendelték el a szaúdi hatóságok.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres is üdvözölte Ludzsain al-Hatlúl szabadon engedését, azt sürgetve, hogy az övéhez hasonló indokkal elítélt rabokat is mentsék fel és engedjék szabadon. A nő ügye kapta az egyik legnagyobb sajtóvisszhangot az utóbbi években börtönbe zárt politikai foglyok közül.

Ludzsain testvére, Lina al-Hatlúl két képet is posztolt róla Twitteren, az egyiket azzal a szöveggel, hogy “Ludzsain 1001 nap után otthon van”, a másikon pedig lefotózta, miközben videotelefonál vele. Másik nővére, Alia azt írta, hogy Ludzsain a szüleiknél lakik most. (Reuters, Guardian)

link Forrás