Stumpf István szerint fel kell kavarni az állóvizet a felsőoktatásban

politika
2021 február 11., 05:34

Stumpf István mintha más valóságban élne. A nemrégiben a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztossá kinevezett egykori alkotmánybíró a Magyar Nemzetnek adott interjújában legalábbis arról beszélt, hogy

  • fel kell kavarni az állóvizet a felsőoktatásban;
  • ugyanakkor nem szabad "politikai bozótharcok kereszttüzébe állítani" azt.

Mindezt azután, hogy a kormány sorra adja kormányközeli potentátokkal feltöltött kuratóriumú alapítványok kezelésébe az egyetemeket, ami ellen ezeken az egyetemeken változó hevességgel, de kivétel nélkül lázadoznak. Innen nézve inkább tűnik viharosnak, mint állónak a víz, és inkább tűnik úgy, hogy pont a kormányzat igyekszik politikai bozótharccá alakítani azt, amit a felsőoktatás reformjának bélyegez. Közben a háttérben felsejlik 1500 milliárd forintnyi, a felsőoktatásra költhető EU-s pénz sorsa, illetve az afölötti rendelkezés kérdése.

Hogy mennyire elbeszélnek egymás mellett a résztvevők, azt legplasztikusabban tán az fejezi ki, hogy míg az egyetemek eddig is korlátozott autonómiájuk maradékát féltik, Stumpf olvasatában pont hogy nő az egyetemek autonómiája, mert szerinte eddig kizárólag a kormányzat felelt az intézményekért, mostantól viszont az egyetemeket felügyelő kuratóriumokban "a tudományos élet és az üzleti szféra szereplői" is helyet kapnak.

Interjújában Stumpf amúgy azzal indokolta a reformok szükségességét, hogy a hazai felsőoktatás az elmúlt években leszakadt a világ élmezőnyétől, sőt, még Közép-Európában is lemaradt. Ezt egyfajta beismerésként is értelmezhetjük: Palkovics László még a 11 éve regnáló Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkáraként, évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy hamarosan a világ 400 legjobb egyeteme közé kerülhetnek a hazai felsőoktatási intézmények, ehhez képest a Times egyetemi világrangsorában a legjobb ezerben is mindössze öt magyar egyetem van, és csak a Semmelweis Egyetem fér be a legjobb ötszáz közé - a 401-500 közötti sávban.

Palkovics nem bizonyult jó jósnak, de ez nem riasztotta vissza Stumpfot saját bátor jóslata megfogalmazásától. Szerinte a Corvinus Egyetemnek "néhány éven belül reális lehetősége van a kiugrásra, Közép-Európában első öt közé kerülhet". Ez, tekintettel arra, hogy aktuálisan rangsorolva sincs, valóban szép teljesítmény volna.

Stumpf az interjúban azt állította amúgy, hogy a modellváltásnak nevezett privatizáció egyáltalán nem kötelező. "Ha az intézmények kérik, és a szenátus megszavazza, akkor a kormány nyitott az egyeztetésekre" - állította, bár ennek a Színház és Filmművészeti Egyetem "modellváltásakor" nem sok jelét adta a kormányzat.