Kivárta a maximális időkeretet, majd gyakorlatilag használhatatlan adatokat adott ki Müller Cecília a szociális intézmények járványhelyzetéről

járvány
2021 február 14., 12:49

Három hónapon át kérte Szél Bernadett független parlamenti képviselő Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy közöljön részletesebb adatokat a szociális intézmények helyzetéről. És mint Szél írja vasárnapi posztjában, pénteken Müller a 90 napra tágított adatkiadási határidőt a lehető legjobban kihasználva végül elküldött két táblázatot, de ezek gyakorlatilag használhatatlanok voltak a politikus szerint.

link Forrás

Egyrészt mert Szél most a három hónappal ezelőtti adatokat, azaz a november 17-ei helyzetről szóló beszámolót kapta meg. Emellett azonban a tiszifőorvos nem is arra válaszolt, amiről a politikus kérdése szólt:

„Én ugyanis a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adataira és arra voltam kíváncsi, hogy a járvány kezdete óta hány és mely otthonokban jelent meg a vírus. Azt is megkérdeztem, hogy hányan hunytak el a szociális otthonok lakói közül koronavírus következtében. Erre Müller Cecília elküldött két táblázatot, amiben szerinte 'minden kérdésemre megtalálom a választ'. Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs. Vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a számok” – írja Szél, aki szerint csak tippelni tudnak, hogy az adatok talán a második hullámáról, a szeptember és november eleji helyzetről szólnak.

Szél kitért arra is, hogy amikor berobbant a járvány a Pesti úti idősotthonban, és a kormány épp Karácsony Gergelyre akarta hárítani a felelősséget, akkor Müller javában kommunikált arról, hogy mi ott a helyzet, hányan fertőződtek és haltak meg ott.

„Most pénteken, amikor a második hullám adatait ismertette, elmondta, hogy eddig 3316 idősotthoni lakó hunyt el, de már egy szót sem szólt arról, hogy ebből hányan voltak fővárosi gondozottak. Így politizál Müller Cecília, méghozzá számokkal”

– írja a képviselő, aki azért összeszedte, ami kiderült még a táblázatokból:

„Szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó — vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig. A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban.

November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban (ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is).

Az általam is kikért adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve”.

Szél Bernadett azzal folytatja vasárnapi bejegyzését, hogy szomorú helyzetről van szó, emberi tragédiákról, és nagyra értékelte volna, ha a tisztifőorvos együttműködik és időben, pontos adatokat ad át.

„És szeretném elmondani azt, hogy tisztában vagyok vele, milyen kihívás elé állította a sok esetben nagylétszámú, zsúfolt otthonokat a járvány, és tudom, milyen emberfeletti erővel harcoltak a vírus ellen a szociális dolgozók és a felelős vezetők. A tisztánlátás nem az ő munkájukat kérdőjelezi meg – ezt nagyon fontos látni. De őszintén hiszek abban, hogy az átláthatóság és ellenőrizhetőség jobbá teszi az intézmények működését és a járvány elleni védekezést, a titkolózás viszont kontrollálatlan állapotokat eredményez rövid- és hosszútávon” – írja Szél arról, hogy miért próbál meg továbbra is adatokat kinyerni a szociális intézetekben tapasztalható járványhelyzetről.