Az elmúlt öt évben több százezer könyvet tiltottak be Törökországban

Törökországban szigorították a könyvkiadással kapcsolatos előírásokat az elmúlt évben, ezért egyre több könyv és téma kerül tiltólistára. Az elmúlt öt évben több százezer könyvet tiltottak be „káros propagandára” hivatkozva, derül ki a török könyvkiadók egyesületének jelentései szerint, amikről a Népszava ír német lapok alapján.

Nem lehet például könyvet kiadni a feminizmusról, ahogy az Amnesty International gondozásában született munkák sem kerülhetnek ki a polcokra. Szintén a tiltólistára került a legnagyobb török ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) két könyve is, amiben az Erdogan-kormány korrupcióiról írtak.

A kurd szerzők és kiadók is rendszeresen kerülnek feketelistára, előfordult, hogy 52 könyvet koboztak el, amikor az Aram Kiadó elvitte egy rendezvényre őket. 

A szépirodalmi művek szerzőit sem kíméli a cenzúra, de olyan klasszikus szerzők könyveit is betiltják, amiket eddig lehetett olvasni, például Albert Camus vagy Spinoza művei, de szintén tiltólistán van a francia filozófus, Louis Althusser és az olasz szociológus, Antonio Negri munkái is.

A könyveket 2017-ben kezdték el nagy hullámban betiltani, előtte inkább csak az újságírókra vonatkozott a cenzúra. Több szerző bíróság elé is kerül művei miatt, 2017 decemberében például 15 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Murat Uyurkulak török írót „terrorpropaganda” miatt. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.