Az elmúlt öt évben több százezer könyvet tiltottak be Törökországban

külföld
2021 február 15., 11:26

Törökországban szigorították a könyvkiadással kapcsolatos előírásokat az elmúlt évben, ezért egyre több könyv és téma kerül tiltólistára. Az elmúlt öt évben több százezer könyvet tiltottak be „káros propagandára” hivatkozva, derül ki a török könyvkiadók egyesületének jelentései szerint, amikről a Népszava ír német lapok alapján.

Nem lehet például könyvet kiadni a feminizmusról, ahogy az Amnesty International gondozásában született munkák sem kerülhetnek ki a polcokra. Szintén a tiltólistára került a legnagyobb török ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) két könyve is, amiben az Erdogan-kormány korrupcióiról írtak.

A kurd szerzők és kiadók is rendszeresen kerülnek feketelistára, előfordult, hogy 52 könyvet koboztak el, amikor az Aram Kiadó elvitte egy rendezvényre őket.

A szépirodalmi művek szerzőit sem kíméli a cenzúra, de olyan klasszikus szerzők könyveit is betiltják, amiket eddig lehetett olvasni, például Albert Camus vagy Spinoza művei, de szintén tiltólistán van a francia filozófus, Louis Althusser és az olasz szociológus, Antonio Negri munkái is.

A könyveket 2017-ben kezdték el nagy hullámban betiltani, előtte inkább csak az újságírókra vonatkozott a cenzúra. Több szerző bíróság elé is kerül művei miatt, 2017 decemberében például 15 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Murat Uyurkulak török írót „terrorpropaganda” miatt.