Ha elég ember megkapná a vakcinát, a mutációknak is kevesebb esélyt adnánk

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Az új koronavírus mutációi komoly kihívás elé állítják a vakcinagyártókat, de ha viszonylag hamar sikerülne beoltani elég embert ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, akkor a további variánsok kialakulásának esélye is csökkenhet – mondja Nagy Eszter orvoskutató, a Bécsben működő Cebina biotechnológiai kutatócég vezetője.

A 20 éve gyógyszer és vakcinafejlesztéssel foglalkozó szakember – akinek cége a pécsi és a bécsi egyetem kutatóival is együttműködik, és új koronavírus-vakcina kifejlesztésén is dolgozik – szerint valószínű, hogy a most járványt okozó Sars-Cov-2 vírus a jövőben szezonálisan visszatér, így az ellen újra és újra be kell majd oltatni magunkat. Ezt viszont nem minden, most engedélyezett és alkalmazott oltással lehet megtenni, a vektorvírusos technológiát alkalmazó oltások ugyanis egy év múlva már nem adnának védettséget annak, aki most megkapja őket. Ettől persze a mostani járvány leküzdésében nagyon fontos szerepük van, a szakember szerint kifejezetten jó dolog, hogy Magyarországon többféle oltás is elérhető, és

minden olyan oltás jó, amelynek a hatásossága 80 százalék fölött van. Arról is beszélgetünk Nagy Eszterrel, hogy hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző oltási technológiáknak, hogy miért nem ajánlottak bizonyos oltások az időseknek, és hogy mit lehet tudni arról, pontosan milyen védettséget is adnak a most forgalomban lévő valcinák? Beoltassa-e magát az, aki már átesett a fertőzésen? Van-e kockázata annak, hogy a járvány alatt nagyon gyorsan kellett oltásokat fejleszteni és engedélyezni?

A Pozitív adásait és a 444 többi podcastját megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Van-e egyáltalán olyan, hogy kínai konyha?

Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.

444.hu
podcast

Borízű hang # 248: Levillog a Két Mackó [H]

Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Ami a nagy vállalati vagyonok hatékony működtetéséhez elengedhetetlen: mi az a kontrolling és kinek kell egyáltalán?

A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Nem csak talpon maradni, de fejlődni is: kinek és mire jó a kontrolling?

Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom