Ha elég ember megkapná a vakcinát, a mutációknak is kevesebb esélyt adnánk

Az új koronavírus mutációi komoly kihívás elé állítják a vakcinagyártókat, de ha viszonylag hamar sikerülne beoltani elég embert ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, akkor a további variánsok kialakulásának esélye is csökkenhet – mondja Nagy Eszter orvoskutató, a Bécsben működő Cebina biotechnológiai kutatócég vezetője.

A 20 éve gyógyszer és vakcinafejlesztéssel foglalkozó szakember – akinek cége a pécsi és a bécsi egyetem kutatóival is együttműködik, és új koronavírus-vakcina kifejlesztésén is dolgozik – szerint valószínű, hogy a most járványt okozó Sars-Cov-2 vírus a jövőben szezonálisan visszatér, így az ellen újra és újra be kell majd oltatni magunkat. Ezt viszont nem minden, most engedélyezett és alkalmazott oltással lehet megtenni, a vektorvírusos technológiát alkalmazó oltások ugyanis egy év múlva már nem adnának védettséget annak, aki most megkapja őket. Ettől persze a mostani járvány leküzdésében nagyon fontos szerepük van, a szakember szerint kifejezetten jó dolog, hogy Magyarországon többféle oltás is elérhető, és 

minden olyan oltás jó, amelynek a hatásossága 80 százalék fölött van. Arról is beszélgetünk Nagy Eszterrel, hogy hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző oltási technológiáknak, hogy miért nem ajánlottak bizonyos oltások az időseknek, és hogy mit lehet tudni arról, pontosan milyen védettséget is adnak a most forgalomban lévő valcinák? Beoltassa-e magát az, aki már átesett a fertőzésen? Van-e kockázata annak, hogy a járvány alatt nagyon gyorsan kellett oltásokat fejleszteni és engedélyezni? 

A Pozitív adásait és a 444 többi podcastját megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.