Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Már Szlovákiában is terjed a koronavírus dél-afrikai változata

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A koronavírus új, dél-afrikai változata már Szlovákiában is elterjedhetett – jelentette be kedden a Szlovák Tudományos Akadémia virológusa, Boris Klempa, miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Hozzátette, hogy  az országban a brit mutáció dominál, azt azonban cáfolta, hogy a napokban egy új cseh vagy csehszlovák változat kezdett volna el terjedni a világban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a dél-afrikai és a brazil változat nem csak fertőzőbb, de ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. Ennél a két mutációnál magasabb az ismételt megfertőződés veszélye is. Ezért szerinte szigorúbban kell ellenőrizni a külföldről Szlovákiába érkezőket, és gondot kell fordítani az új vírustörzsek azonosítására.

A sajtótájékoztatón Richard Kollár matematikus arra panaszkodott, hogy nem rendelkeznek megfelelő adatokkal, nincsenek információk a nyomkövetésről és nem tudni azt sem, hol fertőződnek meg az emberek. Miközben Európán belül Szlovákia rendelkezik a legjobb tesztekkel a brit mutáció kimutatására, de így sem tudnak semmit annak terjedéséről. (Új Szó/TARS)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.