Partra vetett delfinek megmentésén ügyködnek Új-Zélandon

ÁLLAT
2021 február 22., 09:20

Negyven, az apály miatt szárazra került hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin életben tartásán dolgoznak Új-Zéland parjainál. A mentésen dolgozók azt remélik, hogy a dagállyal a delfineknek esélyük lesz visszaúszni a mélyebb vizekre.

A Déli-szigeten, Farewell Spitnél 49 delfin vetődött partra. Mire hétfőn reggel észrevették őket, 9 delfin már elpusztult. A maradék életben tartásán 65 természetvédelmi őr és sok önkéntes dolgozott. Folyamatosan hűtik és nedvesítik a delfinek testét.

Farewell Spitet delfincsapdának is nevezik, olyan gyakori errefele a delfinek partra vetődése. Négy éve, amikor a felvétel is készült, 650 gömbölyűfejű-delfin vetődött itt partra, 300 el is pusztult.
photo_camera Farewell Spitet delfincsapdának is nevezik, olyan gyakori errefele a delfinek partra vetődése. Négy éve, amikor a felvétel is készült, 650 gömbölyűfejű-delfin vetődött itt partra, 300 el is pusztult. Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partravetődés. A helyet "delfincsapdának is hívják", mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek. Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partravetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.

Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől. (Via MTI)

Kiemelt videóink