Távközlési cégbe vásárolta be magát a 4iG

gazdaság
2021 február 23., 09:54
Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója (jobbra) Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójával.
photo_camera Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója (jobbra) Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójával.

A kormány egyik kedvenc IT-cége, a Jászai Gellérthez köthető 4iG bevásárolná magát a távközlési piacra. A cég közleménye szerint előzetes megállapodást kötött az Antena Hungária Zrt.-vel és a Portuguese Telecommunications Investments Kft.-vel a két vég tulajdonában levő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) 75 százalékos részesedésének megszerzéséről.

A HDT műholdas műsorterjesztő, mely saját földi feladó állomásán keresztül biztosít VSAT és műholdas műsorterjesztést a megrendelőinek. Ebből csak 2020-ban 5,12 milliárd forintot meghaladó árbevételük volt, adózás, amortizáció, stb előtti eredménye, vagyis EBIDTA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A 4iG az Antenna Hungáriától a HDT 25 százalékos üzletrészét veszi meg, a portugál befektető a teljes, 50 százalékos tulajdoni hányadát apportálja a 4iG Nyrt.-be, mellyel az előzetes becslések szerint öt százalékos részesedést szerez a 4iG-ben.

A 4iG közleménye szerint az akvizíció stratégiai célokat szolgál. A 4iG korábban CarpathiaSat néven alapított közös céget az Antenna Hungáriával. Az új akvizícióval "meglévő partnerségüket" emelnék "stratégiai szintre", céljuk a közös fellépés a hazai és nemzetközi távközlési piacon. Közleményükben arról is írnak, hogy a CarpathiaSattal már sikeresen megvalósult "a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje", tapasztalataik "kedvezők" voltak.

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően, áprilisban zárulhat.