Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

A világjárvány különös mellékhatásaként Japánban visszaesett a halálozás

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Japánban 2020-ban csaknem tízezer fővel, 0,7 százaléknyival kevesebben haltak meg, mint 2019-ben. Ez elég meglepő fordulat a világ legidősebb népességű országában egy olyan betegség okozta világjárvány közepette, mely leginkább az időseket veszélyezteti.

Hogy mi történhetett? A legfrissebb halálozási statisztikákban még nem bontották le részletesen a halálokokat, de az évközi adatok alapján nagy szerepet játszhattak a koronavírus terjedését akadályozni hivatott intézkedések, melyek más betegségek terjedését is lassították. A korábbi statisztikák szerint ugyanis drasztikusan visszaesett a légúti betegségek miatti halálozás, amit megmagyarázhat, hogy a Japánban amúgy már a koronavírusjárvány előtt is szokásos maszkviselés teljesen általánossá vált.

A japán védekezés alapját ezen felül a zárt vagy zsúfolt terek, illetve a közeli fizikai kapcsolat kerülése jelenti, ez más fertőzések terjedését is lassíthatta. Ahogy az is, hogy szinte minden nyilvános helyen van kézfertőtlenítő, amit szorgosan használnak is.

Kihalt utca Tokió bevásárlónegyedében, a Ginzában 2020. április 3-án. A koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozások más halálokokat is visszavetettek - kevesebben haltak meg közlekedési balesetekben és légúti fertőzésekben is.Fotó: Eugene Hoshiko/AP

A halálozások visszaesésében szerepet játszhatott az is, hogy a lezárások miatt jelentősen visszaesett a közúti forgalom, 2020-ban 12 százalékkal esett vissza a közúti balesetek miatti halálozás. Mi több, 1948 óta, amióta ezt a statisztikát vezetik, még soha nem halt meg olyan kevés japán, szám szerint 2839 a közutakon, mint tavaly.

Ezek a kedvező változások ellensúlyozni tudták az öngyilkosságok számának 4 százalék közeli emelkedését. Ez utóbbi jelenséget részben szintén a járványnak tulajdonítják, a magyarázatok szerint az elszigeteltség, a munkahelyek elvesztése miatti stressz, és a nők esetén, akiknek a körében ennél is nagyobb arányban növekedett az öngyilkossok száma, a megnövekedett háztartási terhelés lehet a több öngyilkosság oka.

A japán halálozási adatokból levont következtetéseket más országokban tapasztaltak is alátámasztják. Kínában például a világjárvány első három hónapjában az epicentrum Vuhan térségét leszámítva szintén visszaesett a halálozás, ennek szintén a szigorú járványügyi szabályok és az általános maszkviselés lehet az oka. (Via The New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.