Fiatalok mindenféle alapbetegség nélkül kapnak oltást

járvány
2021 február 25., 14:42
  • Alapvetően a vakcinák típusa és mennyisége határozza meg, hogy kit oltanak, ezért fordulhat elő, hogy egy fiatalabb sokkal hamarabb kap oltást, mint például egy 80 év feletti. Csakhogy a 444-hez több egészen extrém történet is eljutott, és nehéz rájuk ésszerű magyarázatot találni.
  • Többen kaptak behívót az oltásra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől úgy, hogy semmilyen alapbetegségük nincs és 40 év alattiak, sőt van olyan közöttük, aki már meg is kapta az első vakcinát.
  • Az viszont egyelőre még nem derült ki, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hibájából kerülnek előrébb a fiatalok vagy a háziorvosok egyéni döntésén múlik.

A Telex és a 24.hu is megírta, hogy azért fordulhat elő, hogy hamarabb oltanak be egy 60 év alatti krónikus beteget, mint egy 80 év felettit, mert felborult az oltási terv, és a sorrendet már nem az határozza meg, hogy ki mennyire idős vagy mennyire beteg, hanem az, hogy éppen milyen vakcinából mennyi áll rendelkezésre. Ugyanis például az AstraZeneca vakcináját csak a 60 év alatti krónikus betegek kaphatják meg, a Szputnyik V vakcinát pedig szintén 60 év alatt, de csak a nem krónikus betegek, míg a legidősebbeket, a 80 év felettieket a Pfizerrel oltják. Az egyes csoportok oltása ezért attól függ, hogy éppen melyik vakcinából mennyi áll rendelkezésre, így fordulhat elő, hogy egy 50 éves krónikus beteg hamarabb kapja meg az oltást, mint egy 85 éves.

Azonban lapunkhoz eljutottak annyira extrém, kirívó esetek is, amik nemigen illeszthetők bele ebbe a logikába. Ilyen például Katalin esete, aki 26 évesen, minden alapbetegség nélkül kapott egy hete postai úton értesítőt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) arról, hogy hamarosan rá kerül a sor, ugyanis az oltakozás új szakaszba lépett:

„Ebben a szakaszban a legidősebb honfitársaink és azon 60 év alatti állampolgárok kaphatják meg a vakcinát, akik különösen kitettek a vírus kockázatának korábbi vagy meglévő betegségük kapcsán. Nyilvántartásunk szerint Ön is ebbe a csoportba tartozik, így hamarosan élhet az oltás lehetőségével. ”

A levél további részében arról írnak, hogy a pontos időponttal kapcsolatban a háziorvos fogja keresni.

„Amikor először megláttam a levelet, akkor nyilván meglepődtem, de igazából röhögtem, mert a levél szerint öreg vagy krónikus beteg vagyok” - mondja Katalin.

Katalinnak egy budapesti kerületben van a háziorvosa, akinek óriási praxisa van, ezért sem érti, hogy hogy kerülhet ilyen hamar rá a sor a nyilvántartás szerint. Arra tippel, hogy nemrég volt egy sebészeti műtéte egy ciszta miatt, és talán ezt értelmezte úgy a rendszer, hogy valamilyen betegsége volt korábban. A háziorvosa egyelőre viszont még nem kereste, ezért inkább a NEAK rendszerének hibájára gyanakszik, főleg mert más 30 alatti ismerősétől is hallotta, hogy kapott ugyanilyen levelet, pedig neki sincs krónikus betegsége.

Ez alapján valóban lehet azt feltételezni, hogy csak valamilyen nyilvántartási hiba miatt küldik a leveleket a fiataloknak, de a háziorvos majd úgysem keresi őket, csakhogy tudunk olyan történeteket, ahol a páciensek valóban megkapták az oltást, bár igazán senki nem értette, hogy miért.

Anna 35 éves, nincs semmilyen krónikus betegsége, mégis múlt hét hétfőn kapta kézhez a nyilatkozatot arról, hogy vállalja-e az oltást, és szerdán már hívta is a háziorvosa, hogy mehet, így már túl van az első adagon. Anna január elején regisztrált online az oltásra, nagyon meglepődött, hogy ilyen hamar sorra került. Kérdezte is a háziorvosát, hogy mi lehet ennek az oka.

A háziorvosa azt mondta, hogy ő a hét elején kapta meg a 10 főből álló listát, amit központilag küldenek, és azon Anna is rajta volt, ezért hívta be. Arra gyanakszanak, hogy azért vehette előre a rendszer, mert Anna édesapja tüdőrákban szenved, így őt nem lehet beoltani, ezért a környezetét oltják.Annát az AstraZeneca vakcinájával oltották, amit csak 60 év alatt adhatnak be, és bár örült, hogy megkapta az oltást, furcsának tartja, hogy közben a tévében azt mondják, hogy az idősebb, krónikus betegeket oltják először.

Egy olyan történetet is hallottunk egyik olvasónktól, hogy a lányának 20 éves egyetemista barátnője azért kapta meg már most az oltást, mert asztmás.

Mindez azért is különösen, mert Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a háziorvosok kapnak egy listát arról, hogy kiket olthatnak, kik regisztrálnak, „ugyanakkor hogy mely beteg az, akit előnyben részesítenek, az az ő ismeretükön, a kórelőzményen, a praxisban bejelentkezetteknek az egészségi állapotán múlik. Egy háziorvos ismeri a betegeit, és el tudja dönteni, kik számára a legsürgetőbb a védőoltás felvétele.”

A háziorvosok a NEAK rendszeréből tudják a regisztráltak listáját letölteni, amit rendszeresen frissítenek az újonnan regisztráltakkal. A hét elején közlik, hogy például a Pfizerre van lehetőség, és felszólítják a háziorvosokat, hogy válasszanak ki 10 főt.

A kiválasztáshoz instrukciót is kapnak, ami minden héten kicsit változik:

„Kérem, hogy maximum 8 főt tervezzen be a 7. heti oltáshoz (60 év feletti regisztrált személyek COVID-19 fertőzés elleni immunizációja, priorizálási sorrend: kategórián belül a mobilizálható legidősebbek majd haladunk lefelé az életkorok alapján). A maximum 8 fő adatait”.

A lista eleinte csak a Pfizerrel olthatókról szólt, de később megérkeztek a más oltásra, például az AstraZenecára vonatkozó listák is.

Koronczi Gábor Tamás osztopáni háziorvossal beszélgettünk arról, hogy ő milyen szempontok alapján választ, és mi lehet az oka annak, hogy fiatalok kerülnek előre a sorban.

„A listákat kinyomtatom, négy oldalt egymás mellé teszem, egyiken név, TAJ születési dátum, másikon emial cím, telefon, cím/település, a harmadikon pedig az utca. Kihúzogatom, akik voltak oltva, hogy lássam, ki következik ehhez külön vezetünk statisztikát, aztán kezdem kijelölni a következő x számút, az aktuális heti oltásra. Külön vezetjük, akik az elsőt megkapták, hogy tudjuk, mikorra kell szervezni a második oltásukat. Külön gyűjtjük , hogy ki az, aki vállalkozik orosz, kínai vakcinára, egyéb nyilvántartások mellett” - magyarázza.

A háziorvos szerint hivatalosan nem szerepelhetnének a fent említett példák a 10 fős listában, ugyanis abba korosztály és krónikus beteg alapján sorolják az embereket, így például a múlt héten a 1961-es születésűek kerülhettek csak sorra. Szerinte az például békeidőben lehetne logikus, hogy ha nem tudnak valakit beoltani akut betegség, például az említett tüdőrák miatt, akkor a környezetét oltják be, de ez a jelenlegi helyzetben teljesen irreális.

Úgy véli, hogy a háziorvos egyéni döntése állhat amögött, ha valakit krónikus betegség nélkül, fiatal kora ellenére vesznek előre. Csakhogy riportalanyunk, Anna háziorvosa szerint a központi rendszer küldte ki, hogy kiket kell az adott héten oltani.

Koronczi azt mondja, hogy ha nem ér el valakit a megadott listáról, akkor életkor és betegség alapján pótolja annak a helyét, ezért nem fordulhat elő, hogy egy fiatal kerül sorra egy idős helyett.

A háziorvos azt mondja, sokszor az is lelkiismeret kérdése, hogy az adott vakcinát javasolja-e a listában felsoroltaknak. Mert míg például a kínai Sinophram vakcináját Magyarországon a 60 év felettieknek javasolják, addig Kínában csak 60 év alatt oltanak vele, és a világon mindössze 0,63 százalékban adták be Sinopharm vakcináját ennél idősebbeknek. Koronczi ezért mielőtt behívja a pácienseit, felvilágosítja őket hogy mik lehetnek a kockázatok, de ennél többet ő sem tud tenni.

Kerestük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, hogy reagáljanak arra, hogyan kerülhetnek előrébb a fiatalok a listán, de a cikkünk megjelenésééig nem küldtek választ.