Rácz Zsófia: Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell

POLITIKA
2021 február 25., 06:33

„Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell. A diplomám hiánya nem hátráltat” – ezt Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár mondta az ELTE Politológus Műhelyének beszélgetésén a Népszava szerint.

Rácz feltehetően azt próbálta megmagyarázni ezzel, hogy 2019-ben a kedvéért törvényt módosítottak, hogy diploma nélkül is lehessen belőle helyettes államtitkár. Majd beszélt arról is, hogy nem tekint magára politikai kinevezettként, illetve a Népszava szerint hangsúlyozta, hogy a törvény is szakmai felsővezetőként határozza meg a helyettes államtitkári pozícióját, ami némileg ellentmond annak, miszerint nem olyan a feladatköre, amihez szakmai végzettség kell.

Ehhez hozzátette később, hogy mindenképp szeretné megszerezni jogi diplomáját, hogy a megszerzett tudással „komplexen láthassa át” a problémákat.

A szerdai beszélgetés hónapok óta az első olyan alkalom volt, ahol teret adtak a sajtónak, hogy kérdezhessenek tőle – amióta ebben a pozícióban van, Rácz kerülte a nyilvánosságot, ha valahol mégis felszólalt, arról csak a meghívottak értesülhettek. 2020 nyarán az RTL kérdése elől konkrétan elsétált.

update: A rendezvényt szervező Politológus Műhely a következő közleményt küldte pénteken: "Az esemény célja nem egy nyilvános fórum megrendezése volt, hanem a Politológus Műhely, mint diákszervezet belső működésének bemutatása az érdeklődő egyetemi hallgatók számára. Eseményünk ebben a szellemben került megrendezésre. A szervezők kifejezetten kérték, hogy kép- és/vagy hangfelvételt, írásos anyagot a beszélgetés nézői ne készítsenek, ne publikáljanak. A közönség írásban megküldött kérdéseinek egy részét a beszélgetés moderátora tolmácsolta meghívott vendégünk felé. Minderre tekintettel újságírói kérdések feltételére nem volt mód és lehetőség. Az esemény regisztrációhoz kötött volta ellenére, a jelentkezésnél fel nem vállaltan csatlakozott a beszélgetéshez a sajtó egyik munkatársa és publikált cikket az elhangzottakról az egyik online hírportálon."