A világ legszebb mozijainak listájára került a Puskin

építészet
2021 március 01., 20:35

OA világ 10. legszebb mozijának választotta a Puskin mozit a Time Out magazin. A világ 50 legszebb moziját összesítő, múlt héten megjelent cikk szerint a Kossuth Lajos utcai mozi a film aranykorába viszi vissza a látogatóit.

A cikk megemlíti, hogy az eredetileg Fórum néven alapított Puskint 1926-ban nyitották meg, felsorolja a mozi termeit, amelyeket klasszikus filmekről neveztek el (Amarcord, Mephisto, Körhinta, Annie Hall és Metropolis), és azt is írja, hogy a mozi belső tere a sok arany díszítés miatt a Hobbit című regényben (és persze filmben) kincset őrző Smaug sárkány termére emlékeztet, talán a sok arany miatt.

A cikkből az is kiderült, hogy 1929-ben a Puskinban vetítették le az első hangos filmet Magyarországon. A Time Out szerint a legszebb mozi a világon az amszterdami Pathé Tuschinski, ami leginkább a belső terek art deco/art nouveau díszítése miatt nyerte el a listát összeállítók tetszését, no meg azért, mert a mozi büféjében lehet kapni a híres 5 dolláros milkshake-et a Ponyvaregényből. Az első 10 helyre bekerült még a párizsi Le Grand Rex, a Los Angeles-i Cinerama Dome és a madridi Cineteca is. (Telex.hu)