KSH: Nőtt az oltást akarók és elutasítók aránya is, kevesebb a bizonytalan

járvány
2021 március 04., 16:55

A Központi Statisztikai Hivatal november 30-án kezdődő héttől zajló mérése szerint az oltási hajlandóság jelentősen megnőtt.

photo_camera Forrás: KSH

A felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés 13. hetében (a február 22-én kezdődő héten) már a megkérdezettek több mint 42 százaléka (beleszámítva azokat is, akik legalább az első oltást már meg is kapták).

A legutóbbi héten a válaszadók 27 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal. Azt írják, az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, és az oltási program előrehaladása. Ugyanakkor az is látszik az adatokon, hogy az utóbbi hetekben elkezdett nőni az oltást elutasítók száma

photo_camera Forrás: KSH

Február utolsó hetében az előző hetihez képest nőtt az oltási hajlandóság, a mérés kezdetéhez (december 6.) képest közel háromszor többen gondolják úgy, hogy beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. Igaz, továbbra is magas a bizonytalanok aránya.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A megkérdezettek 83 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 78 százalékát a kormányzati kommunikáció, 77 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 64 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. A válaszadók 53 százaléka egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Dózsa Katalin Mária háziorvos olt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával pátyi rendelőjében 2021. március 4-én.
photo_camera Dózsa Katalin Mária háziorvos olt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával pátyi rendelőjében 2021. március 4-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A 64 év felettiek (69 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (61 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. (KSH)