Népszava: olyan nagy a telítettség a Pest megyei belgyógyászatokon, hogy összevissza küldözgetik a betegeket

Egészségügy
2021 március 04., 06:17

Már olyan nagy a fővárosi és a Pest megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos felfüggesztette a területi ellátási kötelezettséget, tehát a mentősöknek oda kell vinniük a beteget, ahol éppen van hely, írta meg a Népszava egy hozzájuk került dokumentum alapján.

A dokumentum szerint keddtől az intézkedés visszavonásáig 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket, legyen az például Cegléden vagy Vácon. A szabad kórházi ágyak megtalálása pedig a mentősök feladata lesz.

A belgyógyászati osztályok túltelítettségének az oka, hogy az osztályok nagy részét COVID-osztályokká alakították át, így sokkal kevesebb hely jut az olyan betegeknek, akik más belgyógyászati panasszal érkeznek. A KSH adatai szerint 2020 decemberében 99,8 százalékos ágy-kihasználtsággal működtek a belgyógyászatok.

„Nem történik egyéb, mint amit napok óta tudunk, hogy a helyhiány miatt összevissza küldözgetik a betegeket, mert vagy nincs hely, vagy nem az intézmény körzetéhez tartozó területen él az illető. Most ezt „hidalja át” a tiszti főorvos utasítása azzal, hogy felfüggesztette a területi ellátást” - nyilatkozta a Népszavának a korábbi tiszti főorvos, Falus Ferenc.