Hamarosan Mexikóban is legalizálhatják a marihuánát

Megszavazta a marihuána élvezeti használatának legalizációját a helyi törvényhozás alsó háza. A javaslat hatályba lépéséhez még a szenátusnak is meg kell szavaznia a törvénytervezetet, de az elnök, Andrés Manuel López Obrador pártja biztos a sikerben.

Amennyiben bejönnek a várakozások, Mexikó lehet a világ legnagyobb kannabiszpiaca.

A mexikói drogkartellek eleve a kannabisz feketepiacának legnagyobb szereplői, az ország hatóságai évtizedek óta véres, évi több ezer halálos áldozatot követelő szó szerinti háborút vívnak velük. Obrador elnök szerint az élvezeti használat, illetve a nemzetközi kereskedelem engedélyezése a kartellek elleni küzdelemben is segítséget jelentene.

Az új törvénytervezet szerint - amelyet egyébként tavaly novemberben egyszer már elfogadott a szenátus, ám pár apróbb alsóházi módosítás miatt most újra kénytelen szavazni róla - az engedéllyel rendelkező felhasználók akár 28 gramm kannabiszt is maguknál tarthatnának, és akár nyolc tő növényt is nevelhetnének otthonukban saját használatra. A hatályos szabályok szerint legfeljebb öt gramm füvet tarthat magánál bárki.

A törvény emellett termesztésre, átalakításra, kutatásra, és a kannabisz importjára-exportjára is külön engedélyeket adna.

A világban eddig két országban, Uruguayban és Kanadában legalizálták az élvezeti marihuánafogyasztást, amely emellett több amerikai államban is legális. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.