Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

A járvány harmadik hulláma már a csecsemőket se kíméli

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A járvány harmadik hullámában háromszor annyi gyereket kell ellátniuk, mint a korábbiakban, mondta a Blikknek Dr. Szabó László, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet belgyógyászatának osztályvezető főorvosa. Elmondása szerint hárman is lélegeztetőgépre kerültek, egy esetben műtüdő-kezelésre szorultak. Két-három hetes újszülötteket is kezelnek coviddal.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet infektológiai osztályának felújítás alatt lévõ épülete az egészségügyi intézmény fõvárosi Üllõi úti telephelyén 2020. október 2-ánFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Mint mondta, korában is voltak covid-pozitív betegeik, de többségük valamilyen más gyerekbetegséggel került be, nem covidos tünetekkel. "Most viszont az a jellemző, hogy sokkal több olyan gyermek jön, akinek tipikus covidos tünetei vannak" - mondta.

Változott a betegek életkora is. A járvány korábbi szakaszaiban jellemzően serdülőkorúak voltak, most viszont már újszülöttek is vannak köztük. "Csecsemőkorútól a 18 éves gyerekig minden betegünk van most" - mondta.

A harmadik hullámra jellemző még, hogy míg korábban, ha a vírus be is került egy családba, legfeljebb egy embert betegített meg, most viszont mindenkit.

Dr. Szabó szerint tavasszal a normál vírusfertőzések is okozhatnak lázat, fejfájást, hasfájást. Ha viszont a gyermek elhúzódóan lázas, vagyis több mint három napig van magas láza, és nehezen kap levegőt, esetleg fullasztóan köhög, akkor már covidra kell gyanakodni. A gyerekeknél külön kockázatot jelent a MIS-C, vagyis a többszervi gyulladás kialakulása. Az ebben szenvedő gyerekek majdnem fele kerül intenzív osztályra, mert keringéstámogatásra van szükségük.

A betegségen átesett gyerekek utógondozása is elhúzódik, "1-2-3-4 hetente ellenőrizzük őket", mondta. Tapasztalatai szerint még hetekkel később is nagyon fáradékonyak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.