Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

A szlovák gyógyszer-ellenőrzési hivatal szerint ahogy gyorsul az oltás üteme, úgy lehet több haláleset is a „vakcinázás után”

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) reagált az RTVS pénteki riportjára, amiben arról számoltak be, hogy „már Szlovákiában is haláleset következett be röviddel az AstraZeneca cég vakcinájának a beadását követően” – írta meg a Bumm.

A ŠÚKL szerint nem hozható közvetlen kapcsolatba a védőoltás beadása és a haláleset bekövetkezése.

A ŠÚKL idézte Michal Palkovič, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal törvényszéki orvostani részlege igazgatójának nyilatkozatát. „Minden jel arra mutat, hogy ebben az esetben nem volt összefüggés a vakcinázás és a haláleset között, de végső következtetést a boncolás eredményének végleges kiértékelése után adunk” – mondta Palkovič.

A ŠÚKL idézte a WHO közleményét is, ami szerint „az AstraZeneca kiváló vakcina és semmilyen ok sem áll fenn arra, hogy leállítsák a vele való vakcinázást”, és „eddig nem igazolódott be az elhalálozások és a vakcinázás közötti ok-okozati összefüggés”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nyilatkozatát is: „Az eddigi elérhető információk azt mutatják, hogy a beoltott embereknél nem magasabb a vérrögök kialakulásának (trombózis) az előfordulása, mint a lakosság többi részénél.”

„Ahogy gyorsulni fog Szlovákiában a COVID-19 elleni vakcinázás üteme, várhatóan úgy fog emelkedni azoknak az eseteknek a száma is, amikor haláleset következik be a »vakcinázást követően«. Minden ilyen esetben boncolásra kerül sor annak megállapítására, hogy az összefügg-e a védőoltás beadásával. Helyénvaló lenne megvárni a boncolás eredményét, és kérjük, hogy érzékenyebben álljanak hozzá az ehhez hasonló témákhoz, mivel a »halál a vakcinázás után« szókapcsolat automatikusan olyan benyomást kelthet az emberekben, hogy az összefügg a védőoltással, miközben az esetek többségében nem kell, hogy így legyen. Kérjük a felelősségteljes újságírókat, hogy érzékenyebben dolgozzák fel a hasonló eseteket a címadásnál is. Ellenkező esetben az emberekben téves kép alakulhat ki a vakcinák veszélyéről. Pedig a védőoltás jelentheti a kiutat a jelenlegi helyzetből, amikor naponta csaknem száz ember hal meg a kórházakban a Covid-19-től” – kéri a ŠÚKL.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal megígérte, hogy rendszeresen és transzparensen fog tájékoztatást adni a vakcina valódi kockázatairól, valamint az igazolt és bejelentett mellékhatásairól. (Bumm)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.