Egy érdeklődő állampolgárnak elárulták, mi számít krónikus betegségnek az oltási listán

A világos, minden állampolgár által megismerhető oltási stratégia hiányának egyik következménye, hogy sokan nem értik, miért nem kaptak még behívót az oltásra, jóllehet regisztráltak és krónikus betegségben szenvednek.

Olvasónk, M. is ebben a cipőben járt: több krónikus betegségtől szenved, köztük magas vérnyomástól, de a háziorvos azt mondta neki, nem találja az oltási listán, hiába regisztrált már januárban, és február második hetében hiába kezdődött meg az ő csoportja, vagyis a hatvanévesnél fiatalabb krónikus betegek oltása. M. ezért köremailben kérdezte meg az illetékes szervektől, hogy milyen krónikus betegséggel tartják nyilván.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) válasza sokunknak fontos információkat tartalmazott. 

Az tűnik ugyanis ki belőle, mintha a vakcinabeadás szempontjából egy rakás, egyébként abszolúte komoly krónikus betegség semmit sem számítana. 

A hivatalos levél szerint az oltandók sorrendjét aszerint állították össze , “hogy kiknél a legnagyobb a kockázat abban, hogy a COVID megbetegedés lefolyása súlyosabb lehet, így megbetegszik és kórházba vagy lélegeztetőgépre kerül, és nagyobb a halálozás kockázata.”

A levél folytatásából derült ki a lényeg: az illetékesek azokat a betegségeket választották ki - vagyis az oltás szempontjából hivatalosan azok számítanak krónikusnak - “melyeknél az elmúlt egy év adatai alapján a legnagyobb a kockázata  a súlyos lefolyásnak és a halálozásnak.”

Ezen a kockázati listán az első helyen nem betegség, hanem az életkor áll, az egészségügyi dolgozók immunizálása után a lakosság oltását ezért kezdték a legidősebbekkel. 

“A hazai és nemzetközi adatok alapján ezt követően a keringési betegség, a daganatos megbetegedés, a cukorbetegség, COPD és transzplantáció áll. Jelenleg az előbb hivatkozott betegségekben szenvedők oltására van lehetőség az Ön korosztályában, így adatai a háziorvosa részére még nem kerültek továbbításra.” 

- írták a levélben. 

A szöveg megfogalmazásából úgy tűnik, hogy ezen a bizonyos listán ezeken felül más krónikus kór - mondjuk a neurológiai vagy veseproblémák - nem szerepel, mivel a levél ezek után így folytatódik:

“Végezetül tájékoztatom, hogy az oltási listán szereplő krónikus betegségek meghatározása az Emberi Erőforrások Minisztériumának iránymutatása alapján történik. Tekintettel arra, hogy ezen betegségek körét nem a NEAK határozza meg, így annak módosítására sem rendelkezik hatáskörrel.”

Bár elvben elképzelhető lenne, hogy később, de még az egészséges, hatvan évnél fiatalabb népesség beoltása előtt kapjanak vakcinát a fenti listán nem szereplő krónikus betegek, erre eddig semmilyen utalást nem tettek az illetékesek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.