Az AstraZeneca amerikai tesztelésénél nem okozott vérrögképződést az oltóanyag

járvány
2021 március 22., 09:23

Lezárult az AstraZeneca vakcinájának amerikai vizsgálata, ami alapján biztonságosnak és hatékonynak minősítették az oltóanyagot. Közel 32 ezer önkéntes vett részt a tesztelésében az Egyesült Államokban, Chilében és Peruban. Az eredmények alapján az oxfordi vakcina 79 százalékos védettséget biztosított a koronavírusos megbetegedéssel szemben, és 100 százalékban védett a súlyos megbetegedés ellen.

A gyógyszergyártó kiemeli, hogy egy független bizottság külön vizsgálta, hogy az oltóanyag növeli-e a vérrögképződés kockázatát és az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló agyi vénás sinustrombózis (CVST) veszélyét, és 21 583 résztvevő bevonásával megállapították, hogy legalább egy adag vakcina beadását követően nem találtak megemelkedett kockázatot, CVST pedig egyáltalán nem fordult elő.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A tesztelésben résztvevők ötöde 65 éven felüli volt, akiknek négy hét eltéréssel adták be a két adagot, és nagyobb védelmet biztosított nekik, mint a kísérleti csoport fiatalabb tagjainak. A kedvező eredmények után az AstraZenecát akár már áprilisban engedélyezhetik az Egyesült Államokban.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának alkalmazását a tudományos bizonyítékok ellenére az elmúlt hetekben rövid időre több ország leállította, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

A múlt héten a greifswaldi oktató kórház kutatói megállapították, hogy mi okozhat egyeseknél vérrögképződéses reakciót, amelyet így célzott terápiával orvosolni lehet, de kutatási eredményeiket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (BBC/MTI)