Egy vezető szaúdi tisztviselő kétszer is azzal fenyegetőzött, hogy „elintézik” a Hasogdzsi-ügyet vizsgáló ENSZ jelentéstevőt

bűnügy
2021 március 23., 17:45

Agnès Callamard, az ENSZ éppen leköszönő, törvénytelen kivégzésekért felelős különleges jelentéstevője interjút adott a Guardiannek. Ebből derült ki, hogy egy magas beosztású szaúdi tisztviselő kétszer is azzal fenyegetőzött az ENSZ vezető beosztású munkatársainak, hogy „elintézik” Callamard-t, ha nem állítják le a Dzsamál Hasogdzsi-gyilkosságról folyó vizsgálatát. A jelentéstevő szerint ezt az ENSZ-ben egyöntetűen halálos fenyegetésként értelmezték. Az esetet más források is megerősítették a Guardiannek.

Agnes Callamard
photo_camera Agnès Callamard Fotó: YASIN OZTURK/Anadolu Agency via AFP

A fenyegetőzésről Callamard-t 2020 januárjában tájékoztatta egy kollégája. Az említett tárgyaláson az ENSZ képviselői, Genfben dolgozó szaúdi diplomaták és vezető szaúdi tisztviselők vettek részt. A Szaúd-Arábiából érkezett küldöttség tagjai elég idegesek voltak Callamard a szaúdiakat elmarasztaló végső következtetései miatt, és azzal vádolták, hogy a nő pénzt fogadott el Katartól.

Ekkor hangzott el egyiküktől, hogy „vannak, akik készek elintézni” a jelentéstevőt. Az ENSZ képviselői felháborodva tiltakoztak és közölték a szaúdiakkal, hogy a kijelentés elfogadhatatlan. Ezután néhány jelen lévő szaúdi diplomata azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy a megjegyzést nem kell komolyan venni. Csakhogy a szóban forgó politikus távozáskor megismételte, hogy „elintézik az ügyet,” ha az ENSZ nem teszi.

Callamard volt az első hivatalos személy, aki nyomozást indított a szaúdi kormányt gyakran kritizáló újságíró, Dzsamal Hasogdzsi ügyében, majd az első komoly jelentést is ő tette közzé a gyilkosságról 2019 nyarán. Ebben arra jutott, hogy hiteles bizonyítékok támasztják alá, hogy Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg és más vezető szaúdi tisztviselők felelősek az újságíró kivégzéséért, amit nemzetközi bűncselekménynek nevezett. A szaúdi kormány tagadja a vádakat.