Koronavírus-számok Magyarországon 05.16.
Elhunytak + 61 Σ 29 175
Kórházban - 183 Σ 2 270
Fertőzöttek + 718 Σ 798 147
Tesztek + 15 826 Σ 5 638 662
Egyszer oltottak + 45 333 Σ 4 600 012

György István: Nincs semmiféle káosz, jól szervezett az oltás

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Nem győzelmi jelentésként, hanem tényként mondom el, hogy Magyarország Európa leggyorsabb oltási sebességét diktálja” - kezdte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóját György István államtitkár,  az országos oltási munkacsoport vezetője.

Az államtitkár szerint az átoltottságban megelőzzük Németországot, Franciaországot, Ausztriát, egyedül Málta van előttünk a listán. 

„Magyarország eredménye jó hír, de még jobb hír lenne, ha több vakcina is érkezne Brüsszelből” - mondta.A prioritás még mindig az idősek oltása. Eddig 1,8 millió idős ember regisztrált az oltásra, felük már meg is kapta. A 65 év felettiek 60 százalékát oltották be eddig.

A héten jönnek a második körös oltások a február végén beadott kínai vakcinákból, de 

érkezik 167 310 adag a Pfizer vakcinájából is, melyeket rögtön az oltópontokra szállítanak. 

A háziorvosoknak háromféle vakcinát fognak küldeni a héten, de nem jut mindegyik fajtából mindenkinek. A háziorvosok a Sinopharm vakcinájából 5 ampullát kapnak a héten, az Astrazenecából 1-1 ampullát, melyből 10-10 időset tudnak beoltani, ugyanígy az oroszból is.

Az államtitkár szerint a beérkezett vakcinákból a következő egy hétben 215 ezer regisztrált idős ember oltására lesz lehetőség. Ebből 175 ezer embert az oltópontokon fognak oltani Pfizerrel, 57 ezer embert pedig a háziorvosok oltanak. Eközben zajlik a rendőrök és a katonák oltása is.

György István elmondta, hogy hamarosan munkába állnak a Magyar Honvédség buszai is, amelyeket elsősorban kistelepüléseken használnak majd. Nemsokára a szakellátókat is bevonják az oltásba.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte a baloldal és a velük szimpatizáló médiumok folyamatosan rossz színben igyekeznek feltüntetni az oltási programot, álhíreket terjesztenek, és ezzel „az oltócsapatokat sértik meg, személy szerint egyenként, miközben Európa egyik legsikeresebb oltási programját csináljuk.”

György István szerint nincs semmiféle káosz, jól szervezett az oltás. Olyannyira, hogy még a németek is a magyar modellt készülnek átvenni, mert rájöttek, hogy nem elegek a nagy oltóközpontok, a háziorvosokat is be kell vonni az oltásba.Az államtitkár az önkormányzatok segítségét is kérte, de azt mondta, ne oltóhelyeket hozzanak létre, mert azok vannak, inkább segítsék a háziorvosok adminisztrációs és szervező munkáját. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy Szombathelyen nem kapott engedélyt az ellenzéki polgármester arra, hogy oltópontot nyisson, és ezzel segítse a háziorvosok munkáját. Csakhogy egy 16. kerületi fideszes kerület megkapta az engedélyt.