Óriási többséggel fogadta el az Európai Parlament a Bizottságot perrel fenyegető határozatát a jogállamisági ügyben

POLITIKA
2021 március 25., 20:18

529 igen, 148 nem szavazattal és 10 tartózkodással fogadta el csütörtökön az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amiben perrel fenyegetik meg az Európai Bizottságot, ha az június elsejéig nem indít eljárásokat a jogállamisági mechanizmus miatt.

A javaslatot több liberális, baloldali és zöld frakció mellett a jobboldali Néppárti képviselőcsoport is támogatta.

Az állásfoglalás leegyszerűsítve arról szól, hogy az EP nem akarja lenyelni azt a kompromisszumot, amit a Bizottság Magyarországgal és Lengyelországgal korábban kötött. A két ország ugyanis csak politikai alku fejében volt hajlandó nem megvétózni az uniós költségvetést és az ahhoz kapcsolódó hatalmas covid-helyreállítási alapot. Annak fejében, hogy az Európai Bíróságon megtámadhatják azt az elfogadott jogállamisági rendeletet, ami az EU-támogatások kifizetését a jogállamiság betartásához kötné. A Bizottság ugyanis vállalta, hogy amíg a bíróság nem dönt az ügyben - ami hosszú ideig tart - addig semmiképp sem függeszti fel a tagállamoknak járó támogatások kifizetését. Ennek az volt az értelme, hogy Orbán és a Fidesz így óriási EU-pénzekre tehetik rá a kezüket a 2022-es választások előtt, mert a bírósági eljárás addig várhatóan nem fejeződik be. Az EP ezt viszont nem szeretné hagyni.

A most elfogadott állásfoglalás egyfelől nem jogszabály és nem kötelezi semmire a Bizottságot, másfelől még sosem volt arra példa, hogy egy uniós intézmény bepereljen egy másikat az Európai Bíróságon.*

*Helyesbítés: tévedtünk, volt már erre példa.