Koronavírus-számok Magyarországon 04.12.
Elhunytak + 291 Σ 23 708
Kórházban + 256 Σ 10 740
Fertőzöttek + 5 077 Σ 725 241
Tesztek + 26 360 Σ 4 961 146
Oltottak + 64 489 Σ 2 900 383

Szlávik: Az ország átoltottsága messze nem engedi meg, hogy egyelőre nyissunk

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

"Semmiféleképpen" nem lehet még enyhíteni a korlátozásokon, "ezek mellett a számok mellett nagyon szigorúnak kell lenni", mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a HírTV hétfő esti műsorában. Szlávik János kijelentette: 

„az ország átoltottsága messze nem engedi meg, hogy egyelőre nyissunk. Amikor a járványt befolyásolja az átoltottság, az körülbelül 2-3 millió ember. (..) Az úgynevezett nyájimmunitás mégiscsak 6-7 millió embert jelent. Ettől még messze vagyunk.”

Szerinte nem szabad még hátradőlnünk, mert ilyen jól állunk Európában az oltottság terén, főleg egy húsvét előtt. A közelgő ünnepről elmondta, hogy

"sajnos én azt kell, hogy mondjam, hogy ebben a helyzetben mi, akik látjuk a járványnak a dinamikáját, látjuk olykor azokat a fiatalembereket is, akik megbetegszenek, azokat az időseket, akiket éppen a családtagjaik fertőztek meg, mi nem mondhatjuk azt, hogy engedjük a családi rendezvényeket. Az sem igaz, hogy aki be van oltva, az 100 százalékos biztonságban van, mert ez nem így van. Aki be van oltva, az nagyon nagy biztonságban van. Attól függ, hogy melyik oltást kapta, nagy valószínűséggel valóban nem lesz súlyos beteg, de megfertőződhet, esetleg kis mértékben át is adhatja a vírust."