Az ENSZ vizsgálata megállapította, hogy civilek haltak meg a francia légierő rakétáitól Maliban

Január 3-án dzsihádisták elleni támadásra szálltak fel a francia légierő gépei Maliban. Be is számoltak a sikerről, azt állították, hogy 30 terroristát sikerült semlegesíteniük a 2014 óta tartó Operation Barkhane nevű katonai akció keretein belül. A célpontokat légi megfigyeléssel azonosították.

Francia és mali katonák közös járőrözése Maliban, 2021 januárjában.Fotó: FREDERIC PETRY/Hans Lucas via AFP

Két nappal később viszont már arról írtak a francia újságok, hogy helybéliek beszámolói szerint a gépek egy esküvőre összegyűlt tömegre lőtték ki rakétáikat egy Bounti nevű faluban, és 19 civil meghalt.A francia hadsereg szóvivője akkor azt mondta az AFP-nek, hogy „a falusiak beszámolói nem egyeznek az ő megfigyelésükkel”. Magyarul tagadták, hogy civilek estek volna áldozatul a támadásnak.

Egy most befejezett ENSZ vizsgálat azonban megállapította, hogy három fegyveres mellett valóban megöltek 19 civilt is a francia rakéták Bounti faluban, január 3-án. A Reuters egy gyorsjelentésben számolt be a vizsgálatról, a francia hadsereg egyelőre nem reagált. (AFP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.