Az eddigi adatok alapján hatékonyan védi a tinédzsereket a Pfizer-BioNTech vakcinája

járvány
2021 március 31., 11:12

A Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcinája rendkívül hatékonynak bizonyult a 12-15 év közötti fiataloknál végzett klinikai teszteken az Egyesült Államokban, még hatékonyabbnak is, mint amennyire a felnőttek esetében véd a vakcina, írja a vállalatok szerdai bejelentése alapján a New York Times.

A klinikai teszt során beoltott fiatalok esetében nem mutattak ki fertőzést, és a gyerekek szervezete erőteljes antitest-termelésbe kezdett. Emellett komoly mellékhatást sem figyeltek meg.

Az eredmények biztatóak azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhet akár a fiatalok oltása is, ami komoly könnyebbséget jelenthet a gyerekeket nevelő családoknak.

A két vállalat a sajtóközleménye mellé nem csatolt részletes klinikai eredményeket, és az eredményeknek még át kell menniük az ilyenkor szokásos szakmai ellenőrzésen is, hogy aztán megjelenhessenek egy orvosi folyóiratban. Ennek ellenére a bejelentés fellelkesítette az amerikai szakértőket.

Az régóta világos, hogy ugyan a felnőtt lakosság beoltása jelentősen visszavetheti a járványt (ezt látni például Izraelben), a nyájimmunitás eléréséhez a fiatalok oltására is szükség lesz.

A klinikai tesztben 2260 12 és 15 év közötti fiatal vett részt, három hét különbséggel kapták meg a két dózist. A placebót kapó csoportban 18 fertőzést regisztráltak, a ténylegesen beoltott fiatalok között egyet sem. A beoltottak szervezetében sokkal magasabb volt az antitestek aránya, mint egy átlagos amerikai fiatal szervezetében. A fiatalok között voltak, akik ugyanazokkal az enyhébb mellékhatásokkal szembesültek, mint amiket a felnőttek körében is megfigyeltek már, közölte a két vállalat.

A Pfizer és a BioNTech korábban már elkezdett egy vizsgálatot, mely során a 12 év alatti gyerekek oltásának következményeit figyelik, a múlt héten pedig az 5 és 11 év közötti gyerekek oltásának klinikai tesztje is elindult. A tervek szerint a következő hetekben újabb vizsgálatok során a még fiatalabb csoportok esetében is megnézik majd az oltóanyag hatékonyságát.

A gyerekkel kapcsolatos kutatások harmadik fázisú vizsgálatának eredményeit az idei év második felére ígérik, és a vállalatok abban bíznak, hogy jövő év elejére lesz már olyan vakcinájuk, amellyel a 12 év alatti gyerekeket is olthatják.

Párhuzamosan a Moderna is dolgozik gyerekeknek szánt vakcinák tesztelésén, a tervek szerint heteken belül meglehet a tinédzsereken végzett klinikai vizsgálatok eredménye, míg az év második felére ígérik a 6 hónapos és 12 éves kor közötti gyerekeken végzett vizsgálatok eredményét.