Magyarország 15 év alatt rengeteget zuhant vissza a nemek közötti egyenlőség globális ranglistáján

társadalom
2021 március 31., 04:16

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza az új típusú koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt - állapítja meg szerda hajnalban közzétett jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum (WEF).

A tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a WEF számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag egyenlőkké váljanak. A WEF jelentésének 15. kiadása szerint ez 36 évvel több mint a járvány előtt volt. Ennyi idővel többre lenne szükség ahhoz, hogy a nők és a férfiak gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren egyenrangúvá váljanak.

"A járvány alapvető hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családokban egyaránt, több évnyi haladás veszett oda" - fogalmazott Saadiya Zahidi, a WEF végrehajtó bizottságának tagja.

A WEF kiemeli, hogy a világjárvány miatt több nő veszítette el az állását, mert a nők felülreprezentáltak azokban a szektorokban, amelyeket a járvány okozta gazdasági hatások különösen hátrányosan érintenek. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a nőknek 5, míg a férfiaknak 3,9 százaléka veszítette el állását a járvány miatt.

A jelentés ranglistát is felállít a világ országairól, amely szerint továbbra is Izland áll a legközelebb a nemek közötti egyenlőség terén, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország követ.

Az MTI összefoglalója nem tért ki külön rá, de Magyarország a WEF globális rangsorának nem túl előkelő 99. helyén szerepel a 156 ország között. Ugyan kicsit több pontot kapott az ország, mint az összevetésként használt 2006-os jelentésben, de más országokban közben sokkal többet javult a nemek közötti egyenlőség helyzete, ezért nagyot estünk vissza: a 2006-os felmérés idején ugyanis még az 55. helyen voltunk.

Magyarország értékelő lapja a WEF jelentésében
photo_camera Magyarország értékelő lapja a WEF jelentésében

A nők gazdasági lehetőségei és részvétele terén a 48. helyről a 86. helyre estünk vissza, az oktatás terén a 49. helyről a 72. helyre, míg a politikai lehetőségek terén egészen hátul kullogunk, a 124. helyen, de ez nem meglepő, hiszen lehet tudni, hogy Magyarországon világviszonylatban is nagyon kevés a nő a parlamentben. Javulás egyedül az egészségügyi területen történt, ahol viszont a holtversenyben élen járó országok közé zárkózott fel Magyarország. A részletes indexeket a WEF jelentésében lehet átböngészni.