Erdei Anna immunológus szerint "idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást"

járvány
2021 április 03., 10:32

„Azt gondolom, hogy idén még nem tervezhetünk teljesen felszabadultan nyaralást.” - mondta Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus a Népszavának. Rámutatott, hogy amíg a tavalyi állapotokon alapuló számítások szerint a nyájimmunitás eléréséhez nagyjából a lakosság 60-65 százalékát kellene beoltani, addig a mutánsok miatt

ennél jóval nagyobb védettségi arányt, legalább 85-90 százalékot kell elérni, amibe persze beletartoznak a fertőzés útján védetté váltak is.

Hozzátette: ez sem kivételes helyzet, hiszen a kanyaró ennél is jobban fertőz, az ellen csak a majdnem 100 százalékos átoltottság jelent biztonságot, különben kitör a járvány.

"Versenyfutás van tehát a népesség számára védelmet biztosító, kellő szintű átoltottság elérése és a vírus terjedésének sebessége között. Az ideális az lenne, ha rövid időn belül mindenki be lenne oltva, de ez már csak azért sem lehetséges, mert vannak olyan betegségek, amelyek esetén nem lehet oltani,"

mondta. Erdei szerint azt is látni kell, hogy ha májusban kezdődik a fiatalok beoltása, akkor a második oltásuk után az ő védettségük leghamarabb a nyár közepére alakul ki. Kijelentette:

"tehát hosszabb távú védelemre kell berendezkednünk, vagyis várhatóan az év végéig maszkot kell hordani, távolságot kell tartani és gyakran kell kezet mosni."