Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Szijjártó: 40 ezer vakcinát adunk Csehországnak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter február 23-án.Fotó: Mohamed Hoszam/MTI/MTVA

Magyarország külügyminisztere a Facebookon adott hírt arról, hogy Magyarország májusban 40 ezer adag vakcinával segíti a cseh járványkezelést. 

„Mivel mi időben léptünk és a kormány a brüsszeli közös beszerzés mellett nagy mennyiségben keleti vakcinákat is vásárolt, az Európai Unióban élen járunk a lakosságarányos beoltottság tekintetében. Ezért Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan mi is segítünk cseh barátainknak, akiknek 40 ezer vakcinát adunk majd május első felében, addigra ugyanis Magyarországon lesz annyi oltóanyagunk, hogy mindenkit be tudunk oltani” 

- írta a közösségi oldán Szijjártó Péter. 

Arról, hogy milyen vakcinát adunk a cseheknek, Szijjártó nem osztott meg részleteket. Ami tény, hogy a csehek az Európai Unióban jóvá nem hagyott vakcinákat nem használják. 

Csehország, akárcsak Szlovákia és Ausztria, soron kívül százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az Európai Unió többi tagállamától. Ezt szerda este Andrej Babis cseh miniszterelnök is megerősítette a Twitteren. 

Csehországban eddig több mint 700 ezer embert oltottak be koronavírus-elleni vakcinákkal, azaz viszonylag alacsony az átoltottságuk Magyarországhoz képest. A fertőzöttségi és halálozási statisztikák lakosságarányosab nagyon magasak voltak náluk a harmadik hullámban, és csak nemrég kezdtek mérséklődni a napi esetszámok. 

Csehország a közös uniós eljárás alapján mintegy három millió Pfizer/BioNTech vakcinát rendelt. Ezen kívül Csehországban a Moderna és az AstraZeneca vakcinával oltanak.