A puccskísérlettel vádolt jordán herceg nem engedelmeskedik a házi őrizetben

külföld
2021 április 05., 14:41

„Egyelőre nem teszek lépéseket, de nem fogok engedelmeskedni, amikor azt mondják, hogy nem mehet ki, nem tweetelhetek, nem kommunikálhatok emberekkel, csak a családtagjaimmal. Szerintem ez elfogadhatatlan” – üzente házi őrizetéből kijuttatott video- és hangfelvételeken a 41 éves Hamza bin Huszein volt jordán koronaherceg, akit szombaton puccskísérlettel vádolta meg a kormány.

Az üzenetet jordán ellenzékiek jutattták ki és publikálták a Twitteren illetve elküldték a BBC-nek.

Ajkan Szafadi miniszterelnök-helyettes vasárnap sajtótájékoztatón ismertette a kormányzat vádjait, miszerint a herceg külföldi titikosszolgálatok megbízásából és azokkal együttműködve az ország destabilizálására törekszik. A kormány szerint több tisztségviselő is próbálta előbb jobb belátásra bírni a herceget, ám ezekre ő negatívan reagált, ezért jogi lépésekhez kellett folyamodniuk. A hercegen kívül legalább 16 embert, köztük Abdullah király egykori tanácsadóját és a királyi család egy másik tagját tartóztatták le.

Huszein a felvételen tagadta, hogy összeesküvést tervezett volna a jordán kormány ellen, ugyanakkor korrupcióval és alkalmatlansággal vádolta meg őket. Az ő verziója szerint egy vezető tisztviselő megtiltotta, hogy emberekkel találkozzon, amiért a találkozókon általában kritizálta a kormányt és a királyt. Egy ilyen klánvezéreknél tett látogatás után tartóztatták le.

Az őrizetbe vett herceg a néhai Huszein király kedvenc fia, aki 1999-ig, a király haláláig a trón örököse, a koronahercegi cím birtokosa volt, de a király halálakor még túl fiatalnak találták az uralkodáshoz, pár évvel idősebb féltetsvére, a Huszein király második feleségétől szültett II. Abdullah lett a király. Abdullah 2004-ben megfosztotta a koornahercegi címtől az ifjabb Huszeint, és a saját fiát tette meg trónörökösnek. Huszein és a király illetve a kormányzat nyílt ellenségeskedése évek óta zajlik Jordániában, amely a közel-kelet egyik legstabilabb monarchiájának számít.(BBC)