A bombázásoktól az olimpiáig meséli el a menekült sportolók történetét ez a videó

olimpia
2021 április 06., 06:03

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága egy mindössze egy perces videóban mutatja be azt az utat, amit egy élsportolónak be kell járnia az olimpián való indulásig akkor, ha menekült. A címe is ez: Az Utazás.

link Forrás

Ez egy elképzelt történet, de számos hasonló életútról számolt be az a 60 sportoló, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság menekült sportolóknak szóló ösztöndíjában részesül. Ketten közülük részt is vettek a film munkálataiban.

Rose Nathike Lokonyen volt az első zászlóvivője a brazil olimpián a történelem során először induló menekült csapatnak. Ő Dél-Szudánból kényszerült elmenekülni a családjával, amikor a törzsi háború elviselhetetlenné tette az életüket. Egy kenyai menekülttáborban figyeltek fel rá. Most már Nairobiban él és egy táborban élő sportolókat edz. A videó kapcsán azt mondta,

„amikor bevonultunk a Maracana stadionba Rióban, az emberek igazán szeretettel fogadtak minket. Úgy éreztük emberek vagyunk. A sportnak tényleg megvan az ereje, hogy megváltoztassa az emberek életét és ez különösen igaz a menekültekre.”A tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon is részt vesz majd egy-egy menekültekből álló csapat. A névsort hamarosan bejelentik.