Szlávik: Nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni

járvány
2021 április 08., 05:24

„Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni” – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette, hogy szerinte először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba, példaként pedig azt mondta, hogy „nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni”.

Nyáron egyébként pont lesz meccs Budapesten, három is, a 67 ezres Puskás Arénában. Magyarország is házigazdája ugyanis a június 11. és július 11. között megrendezett Európa-bajnokságnak. Szerdáig kellett jelezni az UEFA-nak, hogy mennyi nézővel számolunk.

Szlávik szerint Izrael megmutatta, mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni, ugyanakkor arra is, hogy például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv.

„Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg” – mondta Szlávik, aki figyelmeztetett, hogy a brit mutáns már gyerekeket is megfertőz, és azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban.

Elmondta, hogy a gyerekek egyértelműen a brit mutáns miatt fertőződnek meg gyakrabban, és gyakori náluk a sokszervi gyulladás, ami hetekkel az akár tünetmentesen átvészelt fertőzés után alakul ki. Szlávik a gyerekek teljes oltását nem látja szükségesnek, miközben a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására. Szerinte a rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni a vakcinát.

Beszélt a favipiravirról is, ami a betegség legelső szakaszában, egy-két napos láz után adható, és amivel enyhe illetve középsúlyos esetekben lehet eredményt elérni. Szlávik azt mondta, „ez nem egy csodaszer”, de „néhány esetben megakadályozhatja a súlyos betegséget”.

(Infostart)