A járvány óta nehezebb elérni az adományozókat, és kevesebben önkénteskednek

A részben adomángyűjtésre támaszkodó civil szervezetek is érzik a koronavírus-járvány hatásait, derül ki az SOS Gyermekfalvak februári felméréséből, amit az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének tagjai közt végeztek. Ezek a szervezetek szigorú etikai kódex mellett gyűjtik az adományokat, és felerészben töltötték ki a kérdőívet. 

A járvány a válaszadó szervezetek 70 százalékánál okozott valamilyen nehézséget az adománygyűjtés során. A legnagyobb problémát az jelenti számukra, hogy a személyes találkozók és rendezvények hiányában nehezebb elérniük a potenciális támogatókat. 

Majdnem minden második szervezet jelezte, hogy a járvány óta kevesebben jelentkeznek önkéntesnek, emiatt nőttek a költségeik is. Abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy a járvány mennyiben befolyásolta az adakozási kedvet. 40 százalékban azt mondtak, többet, míg 35 százalékban azt, hogy kevesebben adakoztak a járvány kezdete óta. 

Önkéntes egy nappali melegedőbenFotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Ha egy szervezet nagy mértékben csak önkéntesekre támaszkodik, könnyen előfordulhat, hogy jelen esetben ellehetetlenül. Épp ezért kell minden tevékenység ellátását betervezni a költségvetésbe, és csak abban az esetben helyettesíteni önkéntes munkával, ha az rendelkezésre áll. Ez pedig értelemszerűen a tartós pénzbeli támogatás irányába viszi el a hangsúlyt a tárgyi és önkéntes felajánlások helyett. A felajánlók ritkán gondolnak bele abba, hogy a tárgyi adományok a civilek oldalán milyen extra feladatokat eredményeznek, hány ember bevonását eredményezik. Ezek a dolgozók az esetek jelentős többségében alkalmazottak, hiszen nem lehet egy állandó működést önkéntesekre alapozva hatékonyan fenntartani” -  idézik Romet-Balla Ágnest, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési igazgatóját a szervezet közleményében. 

Tízből négy szervezet eleve nem szívesen fogad tárgyi adományokat, a rendszeres pénzbeli támogatást tartják a legnagyobb segítségnek. Most az adományok fertőtlenítése, tisztítása további nehézségeket jelent az amúgy is bonyolult tárolás, válogatás és szállítás mellett. A szervezetek 35 százaléka jelezte, hogy bizonyos tárgyakat most egyáltalán nem fogadnak, leginkább ruhákat és bútorokat.

Ha mégis tárgyi adományokról van szó, a digitális eszközök, a fertőtlenítőszerek, az irodaszerek, a tartós élelmiszerek és az egészségügyi termékek jelentik a legnagyobb segítséget. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.